Cercetătorii australieni specializaţi în boli respiratorii investighează o teorie potrivit căreia o dietă bogată în fibre îi poate ajuta pe cei care suferă de astm, informează agerpres. Ei cred o astfel de dietă poate reduce inflamaţia căilor aeriene la persoanele cu această boală, care provoacă suferinzilor perioade în care aceştia abia pot respira.

Lisa Wood, Katherine Baines, Bronwyn Berthon şi Peter Gibson, profesori la Universitatea din Newcastle, consideră că, pur şi simplu, un consum sporit de fibre alimentare ajuta la controlul simptomelor. Pentru a investiga această teorie ei vor efectua un studiu clinic.

"Când ai astm, ceea ce mănânci este important", a explicat Lisa Wood. "Unele alimente pot fi dăunătoare pentru cei care suferă de astm, cum ar fi cele de fast-food, care sunt bogate în grăsimi saturate, în timp ce altele cum ar fi fructele şi legumele sunt benefice".

"Ştim din alte studii anterioare că persoanele cu astm nu mănâncă suficiente fibre şi că mai multe fibre în dietă sunt legate de o mai bună funcţie pulmonară şi de mai puţine inflamaţii ale căilor respiratorii", a precizat ea. Pacienţii din acest studiu vor primi un supliment de fibre sub forma de pulbere.

"Când mâncăm fibre solubile, bacteriile sănătoase din intestin rup fibrele creând compuşi care călătoresc în sânge şi au efecte pozitive în tot corpul", a mai susţinut ea. "Deoarece în prezent nu există nici un tratament care să vindece complet astmul, cu cât aflăm mai multe despre efectele dietei asupra acestei boli, cu atât mai mult oamenii pot fi ajutaţi să ţină sub control maladia de care suferă", a mai spus Lisa Wood.