Cu regimul Dukan s-au îngurgitat tone de proteine, regimul Atkins a impus eliminarea glucidelor, iar regimul 'paleolitic' s-a bucurat de multa popularitate. Adoptarea unui regim este sortită eşecului, afirma experta americana, autoarea lucrarii 'Secrets From The Eating Lab'.

Majoritatea persoanelor cred ca totul se reduce la voinţă şi self control. In realitate insa, dupa trei saptamani de salate si apa, schimbările biologice le împing pe femei si nu numai spre o farfurie de 'Spaghetti alla Carbonara', a explicat Tracy Mann pentru The Washington Post.

In primul rand, este o problema neurologică. Când urmezi un regim, creierul devine obsedat de mâncare, mai ales dacă pare apetisantă. Alimentele tentante 'capătă valoare'. Cu cât încercăm să rezistăm mai mult, cu atât ne este mai greu să o facem, spune specialista.

Apoi, metabolismul încetineşte. Corpul începe să utilizeze caloriile în cel mai eficient mod posibil. Acesta poate fi un lucru bun pentru cine este pe cale de a muri de foame, dar este rău pentru cei care doresc doar să piardă din greutate, pentru că vor stoca respectivele calorii sub formă de grăsime.

Tracy Mann avertizează că schimbările biologice pe care le înregistrează corpul nu sunt singurele probleme. Oamenii îşi închipuie deseori că un regim se opreşte la sfârşitul perioadei de restricţie. Cercetătoarea vorbeşte însă despre o 'lună de miere' nutriţională, în cursul căreia ne simţim bine pentru că dieta noastră a fost încununată de succes. Din nefericire, acest moment este de fapt doar prima etapă a unui proces mai lung. 'Când pierd în greutate datorită unui regim, oamenii vorbesc despre succes. Dacă kilogramele revin, ei nu spun că este vina regimului, ci spun că ei sunt în cauză. Dar este fals', consideră cercetătoarea americană.