"Cu cât scade numărul celor care trăiesc în Suedia şi utilizează bancnote şi monede cu atât devine mai clar că Riksbank trebuie să analizeze dacă ar trebui să emită monedă digitală ca un instrument complementar la banii pe care îi avem astăzi", a spus Skingsley. Potrivit spuselor sale, Riksbank va fi nevoită să analizeze mai multe aspecte, inclusiv tehnice, juridice şi practice înainte de a lua o decizie finala. "Deşi aparent pare simplu să emiţi e-krona, este un proces nou pentru o bancă centrală, încât nu există un precedent de urmat", a precizat oficialul.

De asemenea, Cecilia Skingsley a subliniat că dacă Riksbank va decide să emită monedă digitală aceasta nu va înlocui numerarul ci va servi ca un instrument complementar. "Riksbank va continua să emită bancnote şi monede atât timp cât există cerere pentru ele în societate", a precizat viceguvernatorul.

Conform datelor publicate de Banca Centrală a Suediei, cererea de numerar în rândul publicului larg a scăzut cu aproximativ o treime de la 97 miliarde coroane (10,5 miliarde de dolari) în 2007 până la 61 miliarde de coroane în prezent, în condiţiile în care 97% din populaţia Suediei utilizează un card bancar. În plus, aproximativ jumătate din populaţia adultă a Suediei utilizează aplicaţia de plată pe telefon Swish, care permite utilizatorului să trimită bani via un telefon mobil conectat la un cont bancar.

Înfiinţată în 1668, Riksbank este considerată cea mai veche bancă centrală din lume. Începând din 1904, Riksbank este singurul emite de bancnote în Suedia, mentioneaza agerpres.