De anul viitor, companiile pot acorda cadouri în cadrul acțiunilor de protocol fără să colecteze TVA pentru bunurile incluse în cadou, dar numai dacă aceste cadouri au valori mai mici de 100 de lei. 

Începând cu 2013, companiile aplică reguli noi privind colectarea TVA la bunurile acordate drept protocol, pentru care s-a dedus TVA la achiziție, diferite de cele menționate la calculul impozitului pe profit pentru limitarea cheltuielilor de protocol. În cazul în care companiile depășesc plafonul de 100 de lei, se consideră că are loc o livrare de bunuri, iar taxa pe valoare adăugată se va auto-colecta dacă inițial s-a dedus TVA pentru bunurile care ulterior sunt acordate în cadrul acțiunilor de protocol.

De exemplu, dacă o companie are zece parteneri cărora dorește să le ofere cadouri cu ocazia Sărbătorilor de Paște, în cazul în care valoarea fiecărui cadou depășește 100 de lei, TVA-ul se va colecta din suma cumulată care excede plafonul pentru fiecare dintre bunurile oferite. Concret, dacă un cadou costă 150 de lei, se va colecta TVA pentru suma de 50 de lei.

„Ca urmare a introducerii noii prevederi, deductibilitatea TVA aferentă bunurilor acordate în cadrul acțiunilor de protocol nu va mai depinde, ca în prezent, de profitabilitatea companiei. Poate fi discutabil nivelul destul de redus privind deductibilitatea (cadouri în valoare de maximum 100 de lei), însă măsura introdusă este normală, având în vedere că se elimină corelația între deductibilitatea TVA și plafonul privind deductibilitatea din punct de vedere al impozitului pe profit a cheltuielilor de protocol. Totuși, companiile profitabile s-ar putea găsi într-o situație mai dezavantajoasă începând cu 2013, în cazul în care profitabilitatea și, implicit, plafonul privind deductibilitatea cheltuielilor de protocol le-ar fi permis o mai bună deducere a TVA aferentă achizițiilor destinate acțiunilor de protocol”, explică Dragoș Nicolae, Tax Manager în cadrul Accace.

Toate prevederile cu privire la TVA devin aplicabile începând de la 1 ianuarie 2013.