Oficial, Kim Jong-un, care nu a fost vazut in public de mai bine de o luna, este in concediu medical. Pentru 100 de zile. O premiera pentru liderii nord-coreeni care nu si-au permis niciodata sa lipseasca de la festivitatile dedicate aniversarii Partidului muncii.

In 26 septembrie, agentia japoneza Radio Press, care intercepteaza si analizeaza emisiunile mijloacelor nord-coreene de informare in masa, a anuntat ca televiziunea de la Phenian a difuzat un reportaj fara predecent, unde Kim Jong-un apare schiopatand. E bolnav, au concluzionat expertii internationali, fara a exclude, in acelasi timp, posibilitatea ca tanarul lider sa evite iesirile in multime din cauza tensiunilor generate de „lupta pentru putere” dintre inaltii functionari militari ai tarii.

Speculand ideea, publicatia britanica The Independent a scris despre o tentativa de lovitura de stat in Coreea de Nord, ba chiar a dat de inteles ca presedintele Kim Jong-un ar fi murit. Citand declaratiile unui fugar nord-coreean, fost ofiter de contraspionaj, The Independent preciza ca, dupa toate probabilitatile, Kim Jong-un „a pierdut, practic, toate parghiile puterii, iar subalternii lui au refuzat sa-i indeplineasca ordinele”.

Scenariul unui puci militar sau a unei lovituri de stat a fost dezvoltat si de cotidianul italian Le Repubblica, iar New York Daily News a afirmat ca, in prezent, la conducerea Coreei de Nord s-ar afla sora lui Kim Jong-un. De altfel, speculatiile legate de o eventula actiuni a armatei au fost alimentate si de vizita surpriza in Coreea de Sud a unei importante delegatii politico-militare, cele doua tabere convenind, cu acest prilej, reluarea tratativelor de reconciliere. Un viraj major dupa luni de discurs agresiv din partea nord-coreenilor.

Suprapunand aceasta vizita, la care au participat si doi dintrei cei mai apropiati consilieri ai liderului nord-coreean, peste indelungata absenta a presedintelui Kim Jong-un, unii analisti au apreciat ca in culisele puterii de la Phenian s-a intamplat ceva serios. Altii, dimpotriva, au vazut in „aceasta coincidenta” doar un element al unei tactici diplomatice menita sa divizeze si sa slabeaca presiunea din partea comunitatii internationale privind, printre altele, programul nuclear al Phenianului si respectarea drepturilor omului.

Privind lucrurile din alta perspectiva, analistii rusi au apreciat ca dintre tarile regiunii, China este foarte interesata de schimbari in Coreea de Nord. „Este foarte posibil ca Beijingul sa incerce sa transforme Coreea de Nord in ceva mai rational si mai previzibil”, a estimat, in acest sens, Serghei Markov. In opinia lui, „va izbucni, probabil, o lupta intre China si Coreea de Sud pentru Coreea de Nord. SUA vor sustine Seulul in aceasta batalie, pentru a nu permite Chinei sa-si extinda puterea de influenta in zona.

„Coreea de Nord este o excelenta zona tampon intre China si trupele americane dislocate in Coreea de Sud. Din acest punct de vedere, China este interesata in mentinerea Coreei de Nord”, au subliniat analistii rusi.