In URSS, primele dezbateri legate de necesitatea crearii unui laser pentru nevoi militare au avut loc in 1963. E adevarat, pe atunci el urma sa fie folosit exclusiv in spatiul cosmic. Zece ani mai tarziu, in Kazahstan era testat Terra-3, o arma capabila sa doboare rachete si avioane. In paralel, a fost dezvoltat si un al doilea proiect similar.

Programul de finantare a continuat pana la destramarea URSS, dar laserul nu a fost folosit niciodata. Dupa dezintegrarea Uniunii Sovietice, tehnologiile au fost transferate la Moscova, iar poligonul cu intreaga infrastructura a fost incredintat Kazastanului, devenit, intre timp, independent. Intre timp, baza a fost abandonata.

S-a lucrat la un laser si in Crimeea, in cadrul proiectului Aidar. Laserul, cu o putere de 50 kilowatt a fost montat la bordul unui petrolier, de unde erau atacate obiecte care se deplasau pe apa sau in aer.

Constructorii sovietici nu au reusit sa rezolve o problema: coeficientul de eficienta a razei laser a fost de numai 5%. Dar, avand in vedere ca laserul urma sa fie folosit in conditii de vacuum cosmic, acest indicator nu a fost considerat un fiasco, precizeaza publicatia citata.

In Marea Neagra, cea mai mare parte a energiei era inghitita de umiditatea existenta la suprafata apei. Oricum, respectivul proiect a fost stopat.

A mai existat, totusi, un proiect: platformele orbitale Skif si Kaskad. Pentru testare, oamenii de stiinta sovietici au folosit un laser cu dioxid de carbon de 1 Megawatt, montat pe avioanele modernizate Il-76 sub numele de A-60. Lucrurile s-au impotmolit si de aceasta data.

Prin urmare, singurul model functional ramas din programul sovietic de laser este avionul A-60. In botul avionului a fost montata o aparatura speciala, care cuprinde inclusiv instalatia laser, partile laterale ale fuselajului fiind dotate cu alternatoare turbo, care dadeau energia necesara functionarii laserului.

Proiectul a fost definitiv reactivat in 2009, cand au fost inregistrate cateva teste reusite. Cu exceptia obiectelor spatiale, laserele A-60 pot distruge avioane si rachete balistice.