Interventia militara a Rusiei, fie ea reala sau nu, a inflamat spiritele in ajunul apropiat summit NATO. Mergand pe declaratiile presedintelui, Petro Porosenko, care a vorbit de o "agresiune" directa a Rusiei impotriva tarii sale, afirmatii intarite precizarile Aliantei Nord-Atlantice, potrivit careia peste 1.000 de soldati rusi s-ar aflat in estul separatist al Ucrainei, capitalele vest-europene par tot mai mult inclinate sa accepte amplasarea unor baze permanente ale NATO in imediata vecinatate a granitelor Rusiei.

Tensiunile din Ucraina ofera Statelor Unite un argument in plus pentru a solicita tarilor membre NATO o majorare a cheltuielilor lor militare. Cum se spune, "De ce fugi, nu scapi!". Kremlinul intotdeauna s-a temut ca NATO se va apropia prea mult de frontierele sale si ca scutul antiracheta, fie european sau american, va fi, intr-o buna zi, indreptat impotriva lui.

Iar Putin asista acum neputincios cum toate aceste spaime devin realitate. Si nimic nu-l ajuta sa schimbe mersul lucrurilor. A calculat gresit atat reactia Ucrainei, cat si cea a Occidentului. O greseala pentru care platesc acum doua popoare: rusii si ucrainenii. Poate ca situatia s-ar mai indrepta daca Putin s-ar retrage. Dar, pe langa faptul ca nimeni nu se asteapta la asa ceva din partea lui, o iesire brusca din peisaj ar putea crea mai multe probleme decat exista in prezent.

Ce-i mai ramane lui Putin de facut? Sa incerce, intr-un fel sau altul, sa calmeze spiritele. Declarand ca Rusia nu se amesteca in treburile Ucrainei, dar ca, desi "nimanui nu-i trece prin cap sa intre in conflict cu Rusia", Moscova este pregatita sa repinga orice agresiune.

"Rusia este departe de ideea de a se implica in conflicte de amploare. Nu vrem si nu o vom face", a lansat liderul de la Kremlin. "Desigur, noi am fost intotdeauna pregatiti sa facem face oricarei agresiuni in privinta Rusiei, iar partenerii nostri, indiferent de nivelul de dezvoltare al statului lor, de conceptul lor de politica externa, trebuie sa inteleaga ca e mai bina sa nu se puna cu noi", a subliniat Vladimir Putin.

Si, ca un ecou la planurile NATO de a-si extinde prezenta miltiara in Europa, presedintele Rusiei a promis ca tara sa "va continua sa-si intareasca potentialul militar, inclusiv nuclear. Dar nu pentru a ameninta pe cineva, ci pentru ca Rusia sa se simta in siguranta, sa aiba linistea necesara realizarii proiectelor sale de natura economica si sociala", a considerat oportun sa mentioneze locatarul de la Kremlin.

 

Citeste si

Mihail Hodorkovski revine in politica si acuza: Kremlinul minte!

http://incomemagazine.ro/articole/mihail-hodorkovski-revine-in-politica-si-acuza-kremlinul-minte