Cu aproximatie, USS Donald Cook, cu baza la Rota, în Spania, ar urma să ajungă în Marea Neagră săptămâna viitoare, a apreciat un responsabil de la Pentagon.

Dupa toate probabilitatile, distrugătorul va participa la exerciţiile comune cu nave din ţările membre ale Alianţei Nord-Atlantice (NATO) în Marea Neagră şi va vizita câteva porturi. Nu se precizează cât de mult va rămâne USS Donald Cook în Marea Neagră.

Un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării, colonelul Steve Warren, a confirmat că marina americană va trimite în câteva zile un distrugător în Marea Neagră 'pentru a-i asigura pe aliaţii SUA de angajamentul nostru în regiune'.

Anterior, SUA au anunţat că vor prelungi staţionarea distrugătorului USS Truxtun în Marea Neagră, unde vor disloca de asemenea 'resurse suplimentare'. In acest context, Rusia a cerut, prin vocea ministrului său de externe, Serghei Lavrov, respectarea strictă a prevederilor Convenţiei de la Montreux, care limitează tonajul şi durata prezenţei navelor de război ale altor ţări decât cele riverane Mării Negre.

Aceste demersuri survin pe fondul situaţiei apărute după anexarea Crimeii de către Rusia la mijlocul lunii martie, o decizie a Moscovei care a generat cea mai gravă criză între Est şi Vest de la încheierea războiului rece.