Poate cel mai răsunător divorț l-a avut protagonist pe președintelui rus Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin si sotia lui, Liudmila, si-au anuntat despărțirea la începutul lunii iunie, la teatru, dupa premiera baletului 'La Esmeralda'. "Este decizia noastră comună, căsătoria noastră a ajuns la final", a spus Putin, adăugând că "soția sa și-a dus la capăt serviciul de cart, iar acum fiecare are propria lui viață". În ceea ce privește aspectul religios al problemei, Putin a precizat că el cu Liudmila nu s-au cununat, ci au fost căsătoriți doar civil.

Divortul lui Putin a fost o surpriza? Si da si nu. Da, pentru ca nimeni nu se astepta sa se ajunga la divort. Mai ales in Rusia. De-a lungul istoriei au mai existat despartiri, mai mult sau mai putin vizibile, dar divorturi... Nu, pentru ca relatila dintre cei doi nu mai mergea de mult. O stia toata lumea. In plus, in ultimii ani au circulat numeroase zvonuri legate de o presupusa legatura intre Putin si gimnasta Alina Kabaeva, devenita, dupa incheierea, in glorie, a activitatii sportive, deputat in Duma de Stat. Alina a dezmintit categoric aceste speculatii, dar opinia publica nu pare sa se fi lasat convinsa.

Au divortat, dar din motive mai degraba "financiara" si numerosi deputati rusi, desfacerea casatoriile producandu-se înainte de publicarea, in prima parte a anului, a declarațiilor de avere. A fost reactia alesilor la criticile, tot mai vehemente, privind modul de viață al funcționarilor de stat din Rusia. "În cele două luni care au precedat remiterea declarațiilor, au divorțat aproximativ 30 de deputați", declara o sursă citată de agenția oficială de presă ITAR-TASS.

În Rusia nu este ceva neobisnuit ca înalți responsabili din guvern și oameni politici să înregistreze societăți și bunuri imobiliare pe numele soțiilor/soților lor, după modelul numărului 2 din guvern, Igor Șuvalov, a cărui soție deține o societate înregistrată în Bahamas. Kremlinul a decis însă să impună reguli de conduită din ce în ce mai stricte, lansand, la începutul lui aprilie o vastă campanie de verificare a veniturilor, patrimoniului și stilului de viață ale funcționarilor, pentru a răspunde astfel criticilor venite din partea opoziției.

Alt lider politic important, fostul președinte al Germaniei, Christian Wulff, s-a despărțit în luna ianuarie de soția sa, la aproape un an după ce și-a dat demisia în urma unui scandal de trafic de influență. Potrivit surselor, Christian Wulff (53 de ani) și soția sa, Bettina (39 de ani), și-au oficializat despărțirea în localitatea Hanovra, semnând de comun acord actul de divorț. Acest cuplu a fost considerat timp de doi ani o pereche model, dar, potrivit tabloidului Bild, scandalul care a condus la demisie a avut un impact negativ și asupra relației lor.  Christian Wulff și Bettina s-au căsătorit în urmă cu 16 ani și au împreună un băiețel în vârstă de patru ani. Bettina mai are dintr-o căsătorie anterioară un băiat în vârstă de 8 ani.

Deși s-a despărțit de fosta sa soție din 2009, fostul premier italian Silvio Berlusconi nu a scăpat nici anul acesta de probleme. "Il Cavaliere" a demonstrat, la rândul său, de ce sunt divorțurile, în general, atât de costisitoare: pentru că merită! El a ajuns să-i plătească fostei soții, Veronica Lario, suma de 1,4 milioane de euro pe lună drept pensie alimentară, sumă ce reprezintă mai puțin de jumătate din cuantumul pensiei alimentare fixate inițial. Astfel, decizia unui tribunal din Monza (nordul Italiei) a modificat sentința pronunțată de o instanță din Milano, care stabilise o pensie de 3 milioane de euro pe lună pentru Lario. Pensia enormă a fost calculată în conformitate cu articolul 156 din Codul Civil italian, care prevede păstrarea unui nivel de viață similar cu cel din perioada când soții erau împreună.

Berlusconi s-a căsătorit în 1990 cu Veronica Lario și au împreună trei copii. Veronica Lario, 56 de ani, a cerut divorțul de Cavaliere în mai 2009, arătând într-o scrisoare adresată presei că "nu poate rămâne cu un bărbat care frecventează minore". Ea făcea aluzie la participarea lui Berlusconi la petrecerea de aniversare a unei tinere napolitane de 18 ani, Noemi Letizia.  Și pentru că nu a învățat din propriile greșeli, "Il Cavaliere" se reculege în prezent în brațele frumoasei Francesca Pascale, cu 49 de ani mai tânără decât el.

Un alt șef de guvern, premierul ceh Petr Necas a solicitat în luna iunie divorțul de Radka, iubita lui din vremea studenției, cu care are doi fii adulți și două fiice.  Divorțul nu este neobișnuit pentru liderii politici cehi — predecesorul lui Necas în postul de premier, Mirek Topolanek, despărțindu-se de soția sa în 2010.

Dar și fostul premier britanic Tony Blair este implicat într-un scandal de divorț. El a fost acuzat că s-ar afla în spatele mediatizatei despărțiri dintre magnatul mass media Rupert Murdoch și Wendi Deng. Murdoch și Wendi Deng au semnat actele de divorț în luna noiembrie, la Curtea Supremă din New York, punând capăt unei căsnicii ce a durat 14 ani.

Ziarul The Mail on Sunday a lansat 'bomba' publicând un articol despre presupuse întâlniri amoroase între fosta femeie de afaceri chineză și fostul premier laburist, din octombrie 2012 și până în aprilie anul acesta, la vila familiei Blair din California, fără ca Murdoch să știe. Publicația precizează că întâlnirile nu au fost izolate și că cei doi s-au mai văzut la Londra, New York sau Los Angeles. Această presupusă infidelitate a șters cu buretele relația strânsă dintre magnat și fostul lider laburist.

Murdoch (82 de ani) ar fi scăpat "ieftin" din acest divorț pentru că, după ce i-a plătit echivalentul a 1,3 miliarde de euro celei de-a doua soții, de care a divorțat în 1998, a convins-o pe Wendi Deng (44 de ani) să semneze un contract prenupțial. El i-a lăsat totuși lui Wendy apartamentul luxos din Fifth Avenue, unde fosta soție locuiește cu cele două fiice, și casa pe care o aveau împreună la Beijing, de unde provine Deng.

Dacă în Europa scandalurile și divorțurile nu au lipsit nici de la cel mai înalt nivel politic, în Iran ziua de 7 octombrie a fost proclamată zi fără divorțuri. Cu ocazia aniversării căsătoriei lui Ali, primul imam șiit, cu Fatima, fiica profetului Mahomed, în Iran a fost interzis, începând din acest an, ca birourile pentru înregistrarea acțiunilor de divorț să primească în această zi în audiență cupluri pe cale să se separe oficial.  Scopul anunțat de Biroul central pentru înregistrarea căsătoriilor și divorțurilor (Sabt-e Ahval) este acela de a 'consolida bazele familiei și de a invita la reconciliere cuplurile care vor să se despartă'.

Aceeași tendință oficială de limita divorțurile s-a înregistrat în acest an și în statul african Swaziland, însă cei vizați sunt deputații acestui stat. Deputaților din Swaziland li s-a recomandat în luna noiembrie să nu divorțeze în timpul celor cinci ani de mandat, ca să dea un 'exemplu bun' și să nu îl pună în dificultate pe regele Mswati al III-lea, care tocmai și-a luat recent a 14-a soție. În tradiția din Swaziland divorțul este permis, însă regele a spus recent că doar moartea poate pune capăt unei căsnicii.

În ceea ce privește practica divorțurilor, la sfârșitul lunii octombrie s-a produs o premieră la nivel mondial, în Franța, unde s-a înregistrat prima cerere de divorț între persoane de același sex, două femei, după ce s-a dat undă verde căsătoriilor dintre persoane de același sex din luna mai a acestui an, mentioneaza, la randul ei, agentia Agerpres in pagina electronica.