The Guardian citeaza un document pus la dispozitia redactiei de fostul angajat al National Security Agency (NSA), Edward Snowden, acelasi care, refugiat acum la Hong Kong, a dezvaluit informatii privind programul PRISM, folosit de administratia americana pentru a monitoriza comunicatiile electronice si telefonice.

Ziarul scrie ca, de la baza militara a aviatiei britanice, agentii americani au ascultat in special convorbirile telefonice ale presedintelui de atunci al Rusiei, Dmitri Medvedev, si ale membrilor delegatiei care l-au insotit pe acesta la summitul G20 din 2009, de la Londra, datele obtinute fiind trasmise serviciilor britanice.

Potrivit The Guardian, agentii au fololsit metode netraditionale de supraveghere. Astfel, pentru delegati au fost deschise mai multe cafenele cu acces la internet, unde toate computerele au fost dotate cu programe de monitorizare a postei electronice. Publicatia estimeaza ca, dupa toate probabilitatile, s-a incercat, astfel, sa se asigure avantajaul uneia sau alteia din parti la negocieri.

Aceasta noua dezvaluire marca Snowden, survine in contextul vizitei pe care actualul lider de la Kremlin, Vladimir Putin, o efectueaza la Londra si, practic, cu o zi inainte ca in Irlanda de Nord sa-si deschida lucrarile summitul G8. Comentand scandalul interceptarilor, Putin a declarat ca, „in general, aceste metode de lucru sunt necesare. Problema este in ce masura sunt ele controlate de societate. Nu poti intercepta o convorbire telefonica, sa spunem in Rusia, fara un mandat special din partea tribunalului. Daca totul se face in cadrul legii, nici o problema. Dar daca o astfel de activitate iese din litera legii, atunci e de rau”, a spus Putin, citat de RIA Novosti.

Reactionand la ultimele dezvaluiri ale lui Edward Snowden, administratia SUA a catalogat exagerate afirmatiile fostului agent al serviciului american de securitate nationala. „Nu este chiar asa”, a afirmat pentru CBS un responsabil al Casei Albe. „Cred ca a cam exagerat”, a adaguat el, anuntand ca, in urmatoarele zile, presedintele Barack Obama va avea o interventie pe aceasta tema.