"La data de 30 ianuarie 2013, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au trimis o scrisoare preşedintelui Parlamentului European (PE) prin care au reiterat solicitarea de a le fi puse la dispoziţie o serie de documente relevante pentru instrumentarea cauzei penale referitoare la învinuitul Adrian Severin, membru al Parlamentului European", se arată într-un comunicat de presă de joi al DNA.

DNA a precizat că solicitarea iniţală a fost trimisă la data de 23 ianuarie 2012, dar a primit numai un răspuns parţial. Ca urmare, în 25 septembrie 2012, s-a trimis o nouă scrisoare prin care a cerut PE transmiterea anumitor documente în original şi a unor informaţii esenţiale pentru soluţionarea cauzei.

Europarlamentarul Adrian Severin este cercetat de procurorii DNA pentru luare de mită şi trafic de influenţă, extinse ulterior şi la infracţiunea de "folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată".

În acelaşi dosar se fac acte de urmărire penală şi faţă de alte trei persoane, a precizat DNA în comunicatul citat. Potrivit Ordonanţei de începere a urmăririi penale întocmită de procurori, în perioada 2007 - 2010, Adrian Severin "a folosit şi a prezentat în Parlamentul European documente, declaraţii false sau inexacte, contrar reglementărilor legale (art. 43 din Normele de aplicare a Statutului deputaţilor în Parlamentul European - Decizia Biroului din 19 mai 2008 şi 09 iulie 2008)".

Documentele prezentate se referă la o serie de contracte de consultanţă încheiate cu şase societăţi comerciale româneşti, "înfiinţate cu scopul de a justifica prestări de servicii fictive, prin intermediul respectivelor contracte de consultanţă", susţin procurorii DNA. "În felul acesta, învinuitul Severin Adrian a înlesnit unor persoane apropiate obţinerea pe nedrept a sumei de 436.663 euro din bugetul Parlamentului European", notează procurorii în documentul citat. Adrian Severin declara în 15 ianuarie că nu mai ştie nimic despre evoluţia dosarului după audierea din luna iulie a anului trecut.

În primăvara 2011, reporterii de la «Sunday Times» au înregistrat o discuţie cu europarlamentarul Adrian Severin, în biroul acestuia de la Strasbourg, material video-audio în care eurodeputatul vorbeşte despre demersurile făcute pentru introducerea unui amendament la o directivă europeană. Reporterii britanici le-au propus mai multor deputaţi - un român, un sloven şi un austriac - să le plătească 100.000 de euro în schimbul unor amendamente a căror adoptare ar putea-o obţine. Cei trei deputaţi au acceptat, relata, la acea data,  AFP. Adrian Severin, fost vicepremier român, a trimis un e-mail falşilor lobbyişti, afirmând: "Doar ca să ştiţi că amendamentul pe care îl vreţi a fost depus la timp". La scurt timp, el a trimis o factură de 12.000 de euro pentru "servicii de consiliere".