Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a declarat, joi, la Arad, că achiziţia de avioane este tot "în stadiul iniţial", în timp ce Armata "riscă să piardă o categorie de forţă", iar aviaţia militară să se transforme în aviaţie de transport, transmite Mediafax.


Ministrul Corneliu Dobriţoiu a declarat, într-o conferinţă de presă la Prefectura Arad, că "achiziţia de avioane e în stadiul iniţial", România înaintând o scrisoare de intenţie autorităţilor portugheze pentru a porni negocieri peliminare. "Concurăm în acest proiect cu prietenii de peste Dunăre, dar ei au încheiat de mult negocierile, iar între timp noi am avut alte interese, noi ne-am dedulcit la delicatesele politicii interne cu sume preluate de ici, de colo, şi am uitat că mai avem şi o categorie de forţe. Armata Română riscă să piardă o categorie de forţă. Riscă să transforme aviaţia militară într-o aviaţie de transport", a declarat Dobriţoiu.

Ministrul a spus că România "s-a jucat cu credibilitatea" şi în faţa americanilor, când a transmis, "într-un entuziasm nemaipomenit", o cerere de ofertă. "Am primit o scrisoare de acceptare de la ei, apoi s-a aşezat praful pe ea (…) I-am făcut pe americani să arunce nişte bani pe fereastră, pentru că scrisoarea aceea era purtătoare de valoare", a spus ministrul. 

Dobriţoiu a adăugat că începutul crizei economice "a subţiat bugetele", iar "în jurul distinsei mese a CSAT s-au vehiculat fel şi fel de idei, care mai de care mai halucinante" pe tema achiziţiei de avioane. "Nu o să ne putem asigura îndeplinirea misiunilor de poliţie aeriană în spaţiul acestei ţări într-un viitor foarte scurt, decât pe una dintre jumătăţi, şi acum dăm cu banul, vedem care, dacă aia dinspre est. Aia ar fi mai... În rest, vom plăti pe alţii să ne asigure misiunile, iar plata va fi usturătoare", a spus ministrul Apărării.

Corneliu Dobriţoiu a spus că "MIG-urile mai zboară, dar cu grijă", iar "chiar dacă vom avea noroc să semnăm un contract pentru achiziţia de avioane de generaţia a patra, va trebui să mai consumăm bani să revitalizăm parcul de MIG-uri, pentru că cu 12 aparate nu se pot asigura misiunile de poliţie aeriană pe întreg teritoriul ţării". Corneliu Dobriţoiu a fost prezent la Arad pentru a participa la ceremonia prilejuită de plecarea a peste 500 de militari în Afganistan.