"Dupa publicarea, miercuri, a comunicatului Comitetului de politica monetara al FED (FOMC), moneda americana s-a apreciat fata de euro, exercitand, astfel, presiuni asupra metalelor pretioase”, tranzactionate in dolar, au explicat analistii de la Commerzbank.

La comunicatul catalogat de analisti drept mai putin pesimist in privinta evolutiei economiei SUA, s-au adaugat indicii economici, incurajatori, prezentati la sfarsitul saptamanii si care, au sporit, la randul lor, sperantele investitorilor, mentinand, totodata, dolarul pe trendul descendent.

Or, redresarea monedei americane a redus, practic, la zero, nevoia investitorilor de a cauta un loc mai linistit, un activ refugiu, assa cum este aurul. Prin urmare, metalul galben a plonjat la 1.306 dolari/uncie, cel mai scazut nivel din anterioarele doua saptamani. O reala prabusire: cu cateva zile inainte, aurul si argintul afisasera o crestere promitatoare, urcand la 1.361,93 dolari/uncie, respectiv, 23,09 dolari/uncie.

E adevarat ca, dupa aceasta cadere, cele doua metale pretioase au inceput sa revina, dar intr-un ritm lent si timid. In ceea ce priveste platina, situatia complicata din Africa de Sud, cel mai mare producator de platina din lume a mentinut pretul acestui activ la un nivel ridicat, el fiind cotat, saptamana trecuta, cu 1.408,95 dolari/uncie.

„Probabilitatea ca activitatea sa fie stopata in minele de plantina din Africa de Sud a sporit”, au subliniat analistii de la Macquarie. „Cei trei mari producatori deplatina – Amplats, Impala Platinum si Lonmin – nu au ajuns inca la un acord privind salariile” cu sindicatele”, au detaliat expertii Barclays.