Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, îl va nominaliza pe generalul în rezervă James Mattis la conducerea Pentagonului, relataseră mai devreme joi două instituţii media americane, dar un purtător de cuvânt al lui Trump a spus că nicio decizie nu a fost luată. The Washington Post a arătat că Trump l-a ales pe Mattis şi că un anunţ va fi făcut probabil la începutul săptămânii viitoare. CNN a informat de asemenea că Trump s-a decis asupra lui Mattis. Reuters nu a putut confirma imediat o astfel de nominalizare, scrie agerpres.

Mattis este o persoană admirată în cadrul marinei, fiind cunoscut pentru modul dur de exprimare, neîncrederea faţă de Iran şi experienţa pe câmpul de luptă în Irak şi Afganistan. În timp ce nominalizarea acestui general în rezervă de 66 de ani ar fi probabil populară în rândul forţelor americane, dintre care mulţi îl cunosc sub porecla "Câinele turbat", măsura ar trebui să depăşească un obstacol birocratic.

Deoarece s-a retras din armată doar în 2013, Mattis ar avea nevoie de o derogare din partea Congresului, care ar trebui să renunţe la condiţia ca un secretar al apărării să fi fost civil cu cel puţin şapte ani înainte de a a prelua o funcţie la vârful Pentagonului. Rezultatele sale impresionante pe câmpul de luptă ar putea totuşi să îi descurajeze pe senatorii democraţi să încerce să blocheze nominalizarea sa.

După o întâlnire recentă, Trump a scris pe Twitter despre Mattis că acesta a fost "foarte impresionant", "un adevărat general al generalilor". Pe 23 noiembrie, preşedintele american ales a explicat că şi-a schimbat opinia referitoare la tortura din timpul interogatoriilor, inclusiv cea privind simularea înecului, după ce a discutat cu generalul de marină în rezervă James Mattis, pe care intenţionează "foarte serios" să-l numească în fruntea Pentagonului.

Domnul Mattis "mi-a spus: "eu n-am găsit niciodată asta util"", a relatat Trump, adăugând că acesta dă mai multă valoare câştigării încrederii suspecţilor şi recompensei pentru colaborare. Viitorul preşedinte a explicat că a fost "foarte impresionat de răspunsul" generalului de 66 de ani când acesta i-a spus: "daţi-mi un pachet de ţigări şi două beri şi voi face mai bine decât asta".

Generalul James Mattis, cunoscut pentru stilul său direct de a vorbi şi neîncrederea sa faţă de Iran, este foarte apreciat la Washington, care adăuga că numirea sa de către Senat nu ar trebui să pună probleme. "Cred că este timpul să fie un general", a afirmat luna trecută Donald Trump. Dacă ar fi numit în fruntea Pentagonului, James Mattis ar fi al doilea general care va conduce apărarea americană după generalul George Marshall, în 1950.