O intrebare prosteasca? Posibil, dar comisia senatoriale pentru spionaj a anuntat ca va organiza audieri privind "legaturile dintre Rusia si persoane care se ocupa de campanii politice". Seful republican al comisiei a declarat ca ancheta va fi "bipatinica" si ca, in caz de necesitate, "oamenii vor fi invitati cu citatie". "Iar comisia va urmari evolutia investigatiei, indiferent de rezultat".

In cazul in care colaboratorii lui Trump sau prietenii lui s-au intalnit, intr-adevar, cu reprezentanti rusi in vederea coordonarii atacurilor cibernetice pe durata alegerilor americane, exista un singur cuvant care poate califica acest comportament: tradare. Este cea mai grava dintre toate "infractiunile si ilegalitatile" enumerate de Constitutie pentru declansarea unei proceduri de destituire a presedintelui.

Oamenii lui Trump neaga vehement existenta unor asemenea intalniri. Si chiar daca ele ar fi avut loc, ce s-a discutat? Iar daca s-a vorbit despre lucruri care ii ingrijoreaza pe snatori, Trump era la curent cu toate astea? Iar daca da, cand ca aflat? Un sir lung de "daca". Important este ca in Congres nu se vorbeste despre un impeachment, nici de partea republicana, nici de cea democrata.

Profesorul universitar Robert Kuttner a demarat o campanie proprie in favoarea destituirii lui Trump. El vrea sa infiinteze "un organism independent alcatuit din juristi si alti specialisti care sa intocmeascaun dosar privind abuzurile si faptele care justifica initierea unui impeachment. Documentele vor fi, ulterior, predate comisiei juridice a Camerei reprezentantilor in cazul in care vor incepe audieri in acest sens. In orice caz, asa spera Kuttner.

"Trebuie lasat sa-si intre in atributiuni. Trebuie vazute care dintre demersurile lui justifica o asemenea manevrea in timpul presedintiei sale. Trebuie stranse dovezi pentru ca republicatii din Congres sa se simta obligati sa se distanteze de Trump... Asa s-a intamplat si cu Nixon", a spus Kuttner pentru The Spectator.