Într-un editorial extrem de dur, Global TImes apreciaza că preşedintele ales al SUA nu va avea mijloacele necesare pentru "a-şi pune în practică tiradele" şi atacă "provocările şi contra-adevărurile" celui "incapabil să îşi ţină gura". După ce a acceptat vineri un apel telefonic de la preşedintele taiwanez, Trump a acuzat duminică Beijingul că îşi 'devaluează' moneda şi că "ridică un vast complex militar în Marea Chinei de Sud".

Într-o primă fază, mijloacele oficiale de informare in masa din China l-au menajat pe succesorul lui Barack Obama, punând ieşirile sale pe seama 'lipsei de experienţă'. Dar tonul s-a schimbat marţi, când au fost transmise avertismente dure magnatului imobiliar. "Trump face mult zgomot, dar nu se poate sustrage regulilor de joc ale marilor puteri. Nu are resursele suficiente pentru a manipula China aşa cum doreşte", insistă Global Times. "Beijingul va răspunde dacă acţiunile sale afectează interesele Chinei", adaugă publicaţia.

Venind in completare, cotidianul China Daily îi recomanda acestui 'novice în diplomaţie' să urmeze un curs rapid în realpolitik: "Trump poate să dispreţuiască personalul diplomatic de la Washington, însă trebuie mai întâi să stăpânească realitatea relaţiilor internaţionale, nu viziunea sa fantasmatică, înainte de a manevra bisturiul".

La randul sau, Cotidianul Poporului, portavocea Partidului Comunist, scrie, intr-un lung editorial, că nu este vorba doar de 'lipsă de experienţă' sau naivitate. "Unii spun că Trump nu are experienţă în diplomaţie sau în chestiuni militare (...), dar în realitate nu este vorba că ar fi ignorant, ci şi are propriile poziţii. (Îngrijorarea este că acestea) nu sunt compatibile cu logica fundamentală a relaţiilor sino-americane", notează publicaţia.

"China este extrem de conştientă de discursul dublu al SUA privind politica chineză", dar Trump nu va putea de unul singur să zguduie realizările diplomaţiei chineze, adaugă Cotidianul Poporului. In timp ce China Daily avertizeaza ca, "in calitate de preşedinte ales, Trump se poate aştepta la o anume indulgenţă. Însă va fi altceva când va deveni preşedinte".