"Treaba mea nu este să reprezint lumea. Treaba mea este să reprezint SUA", a lansat succesorul lui Barack Obama, recunoscand, totodata, ca "politica noastră externă necesită un angajament direct, solid şi semnificativ cu comunitatea internaţională". Continuând abordarea predecesorilor săi republicani şi democraţi, preşedintele primei puteri mondiale a lăudat astfel "conducerea americană bazată pe interese fundamentale în termenii securităţii pe care o împărtăşim cu aliaţii noştri din toată lumea".

După ce a protestat împotriva unei Alianţe Nord-Atlantice "învechite", a lăudat Brexit-ul şi a criticat Uniunea Europeană, de aceasta data, Trum a vrut să-i asigure pe aliatii europeni ai SUA. In acest scop, Trump a promis că Washingtonul va continua "să susţină cu forţă NATO, o alianţă făurită după două războaie mondiale şi care a răsturnat fascismul şi după un Război Rece, care a învins comunismul".

Dar, aşa cum subliniase în timpul campaniei sale, miliardarul american a reafirmat că aliaţii SUA - în Europa, în Asia şi în Orientul Mijlociu - trebuie să-şi crească eforturile financiare pentru a asigura apărarea lor comună. "Partenerii noştri trebuie să-şi îndeplinească obligaţiile financiare", a insistat el, făcând aluzie la faptul că ţările NATO trebuie să aloce cel puţin 2% din PIB pentru cheltuielile militare.

De fapt, printre cele 28 de state membre ale NATO, doar cinci ţări - cu SUA în frunte, cu 3,61% - au reuşit până în prezent acest obiectiv, ceea ce Donald Trump nu a încetat să denunţe în ultimele luni şi ceea ce vicepreşedintele său Mike Pence şi ministrul apărării James Mattis tocmai au amintit NATO şi UE în cadrul vizitelor lor în Europa. Preşedintele american şi-a exprimat satisfacţia de altfel că "de acum înainte, datorită discuţiilor noastre, foarte animate şi foarte deschise, ei (europenii) încep să-şi sporească cheltuielile".

El a reiterat că SUA "aşteaptă de la partenerii lor - fie că este vorba de NATO, de Orientul Mijlociu sau Asia-Pacific - să-şi asume un rol direct şi semnificativ în operaţiunile militare şi strategice şi ca ei să-şi plătească partea". Cu toate că luările sale de poziţie izolaţioniste, naţionaliste şi ostile multilateralismului au suscitat îngrijorare la ONU, în Europa şi în Asia, Donald Trump a asigurat că SUA "vor respecta instituţiile istorice, dar şi drepturile suverane ale naţiunilor".

În schimb, el nu a menţionat explicit Moscova şi nici pe omologul său rus Vladimir Putin, cu care propunea o apropiere după anii de tensiune din perioada preşedintelui democrat Barack Obama. Dar preşedintele republican a făcut aluzie la aceasta când a spus că speră să făurească "noi alianţe" şi să-şi facă "noi prieteni", cu condiţia să "împărtăşească aceleaşi interese".

"Vrem armonie şi stabilitate, nu război şi conflict", a promis Donald Trump într-un discurs cu tonalitate mult mai calmă şi conciliantă decât în trecut. În fine, angajându-se "să protejeze naţiunea de terorismul islamist radical", preşedintele republican a propus ca SUA "să lucreze" cu ţări "aliate" musulmane pentru a "demola şi eradica" gruparea Statul Islamic, un "inamic abominabil".