Aflat in vizita la Departamentul pentru Securitate Internă, Trump a semnat două ordine executive. Unul vizeaza zidul de-a lungul celor aproximativ 3200 de kilometri de graniţă cu Mexicul, iar celălalt taie finanţarea federală pentru municipalităţile şi statele aşa-numite "sanctuare" pentru imigranţi. În astfel de oraşe - de exemplu, în San Francisco - oficialităţile locale, adesea democrate, refuză să coopereze cu cele federale în acţiunile împotriva imigranţilor.

"Americanii nu vor mai fi obligaţi să subvenţioneze nerespectarea legilor noastre", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer. Anterior, intr-un interviu pentru televiziunea ABC News, Trump afirmase că lucrările la zidul de la frontieră vor începe în următoarele şase luni, iar planificarea acestora imediat. El a reafirmat că Mexicul va rambursa Statelor Unite "sută la sută" din costuri.

"Regret şi condamn decizia Statelor Unite de a continua construcţia zidului care, de ani de zile, în loc să ne unească, ne desparte", a reactionat seful statului mexican, Pena Nieto. "Mexicul nu crede în ziduri. Am spus-o de mai multe ori: Mexicul nu va plăti niciun zid", a spus el.

Pe de alta parte, un ordin executiv al preşedintelui Trump către secretarul pentru securitate internă ar putea duce la tăierea unor fonduri de ordinul miliardelor de dolari pentru oraşele-sanctuar. Agenţia a calculat că numai cele 10 oraşe cel mai puternic afectate ar putea pierde 2,27 miliarde de dolari.

Termenul oraş-sanctuar nu are o definiţie oficială. Este vorba de municipalităţi unde autorităţile locale refuză cooperarea cu cele federale în acţiunile împotriva imigranţilor ilegali. Unele oraşe eliberează pentru aceştia acte de identitate valabile pe plan local. În altele, poliţia nu operează arestări doar pe baza statului de imigrant, ci numai dacă există mandate pentru infracţiuni. Există şi state-sanctuar. În general, autorităţile care declară sau practică neoficial un astfel de statut sunt democrate.

Cele mai afectate orase, în ordinea sumelor pierdute, sunt New York, Chicago, Los Angeles, Philadelphia, Detroit, Seattle, San Francisco, Boston, Denver şi capitala SUA, Washington. Nu este foarte clar ce anume fonduri va tăia administraţia Trump, deoarece de la bugetul central se plătesc sume atât direct unor organizaţii pentru servicii sociale, cât şi prin intermediul bugetelor statelor. De exemplu, tăierile nu vor afecta fondurile programului de asistenţă medicală Medicaid, care sunt administrate de state.

Finanţarea federală ar putea fi sistată pentru diverse programe privind locuinţele, sănătatea, educaţia etc. De exemplu, programul pentru învăţământul preşcolar Head Start, în cele 10 oraşe menţionate totalizează 460 de milioane de dolari. Lucrările la aeroporturi au fost finanţate cu 238 de milioane de dolari, iar prevenirea şi tratamentul celor infectaţi cu HIV, virusul care provoacă SIDA, 153 de milioane, scrie agerpres.