"În calitatea de preşedinte, am vrut să împărtăşesc cu Rusia, având dreptul absolut, lucruri referitoare la terorism şi la siguranţa aeronautică. Sunt raţiuni umanitare, plus că vreau ca Rusia să intensifice semnificativ operaţiunile împotriva reţelei Stat Islamic şi terorismului", a explicat Trump, la cateva ore dupa ce generalul H.R. McMaster, seful Consiliului pentru Securitate Nationala al SUA, declara ca "povestea publicată este falsă.... Eram în cameră, aşa ceva nu s-a petrecut", a adaugat el, într-o scurtă alocuţiune la Casa Albă.

"Nu s-a vorbit nici un moment despre metode de informaţii sau surse", a precizat el, fără a contesta totuşi explicit că informaţii clasificate au putut fi divulgate de preşedintele american la intalnirea cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Dezvaluirile facute de The Washington Post intervin in contextul in care rolul jucat de Moscova în campania prezidenţială americană constituie obiectul unei atenţii sporite după destituirea suprinzătoare a directorului FBI, James Comey, al cărui serviciu anchetează asupra unei eventuale complicităţi între echipa Trump şi puterea de la Kremlin.

Potrivit cotidianului mentionat, Trump i-ar fi comunicat lui Lavrov informaţii legate de o operaţiune în pregătire a grupării jihadiste Statul Islamic, date comunicate de un partener al SUA, care nu autorizase Washingtonul să le împărtăşească Moscovei. Dacă Trump nu a încălcat legea (un preşedinte dispune de o largă marjă de manevră pentru a declasifica informaţiile de care dispune), iniţiativa sa ar putea pune în pericol schimbul de informaţii cu aliaţi apropiaţi.

Divulgarea acestor informaţii sensibile ar putea da indicaţii asupra modului în care ele au fost colectate şi ar putea, pe de altă parte, pune în dificultate sursele. Generalul H.R.McMaster a afirmat ca Trump şi oaspetele sau au trecut în revistă "ameninţările reprezentate de organizaţii teroriste faţă de cele două ţări ale noastre, inclusiv ameninţările care vizează aviaţia civilă".

In replica, Greg Miller, unul din jurnaliştii Washington Post, a apreciat, la CNN, ca Administratia americana "se joacă cu cuvintele" şi evită fondul problemei. Conform unui responsabil american, citat de Washington Post, informaţiile comunicate de Trump lui Lavrov, precum şi ambasadorului rus în SUA, Serghei Kisliak, prezent si el la întâlnire, aveau unul dintre cele mai ridicate nivelurile de clasificare utilizate de agenţiile de informaţii americane.

Preşedintele american "i-a oferit ambasadorului rus mai multe informaţii decât am spune noi propriilor aliaţi", a declarat acest responsabil, sub rezerva anonimatului. Potrivit cotidianului american, Donald Trump "ar fi început să descrie detaliile unei ameninţări teroriste prezentate de gruparea Statul Islamic şi legate de folosirea laptopurilor în avioane". Ziarul a precizat ca nu a publicat mai multe detalii despre acest plan terorist la cererea expresă a unor responsabili americani.

În timpul întâlnirii sale cu Lavrov, Trump s-a lăudat că are acces la indicaţii foarte precise despre această ameninţare. "Am informaţii excelente. Am oameni care îmi dau în fiecare zi informaţii excelente", a afirmat el, potrivit unui responsabil citat de cotidian. "Dacă este adevărat, este evident tulburător", a reacţionat senatorul republican John McCain la CNN.

Întâlnirea dintre Trump şi Lavrov a fost percepută ca un succes diplomatic al Kremlinului, după câteva luni de la punerea în aplicare a sancţiunilor americane împotriva Rusiei pentru amestecul său în alegerile prezidenţiale din 2016.