Într-un discurs rostit pe un ton solemn, preşedintele american nu intrat in detalii, considerând că ar fi "contraproductiv", subliniind insa ca o o retragere rapidă din Afganistan ar crea un vid de care ar profita "teroriştii" din Al-Qaida, dar si cei din Stat Islamic (SI). La 16 ani de la atentatele de la 11 septembrie care au constrâns Statele Unite să lanseze o vastă ofensivă pentru răsturnarea guvernului taliban, la putere la Kabul, fragilul edificiu democratic afgan este ameninţat de o insurecţie destabilizatoare.

"Instinctul meu iniţial era de a ne retrage (...), dar deciziile sunt foarte diferite atunci când eşti în Biroul Oval", a spus Trump la baza militară Fort Myer, la sud-vest de Washington. Un oficial american cu rang înalt a recunoscut ca seful Administratiei SUA a autorizat Pentagonul sa sporeasca prezenta militara la 3.900 de soldaţi.

Dacă majorarea nu este spectaculoasă (SUA aveau 100.000 la faţa locului în urmă cu şapte ani), ea marchează însă o inversare a tendinţei în raport cu ultimii ani. In context, secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a anunţat că se va consulta cu secretarul general al NATO şi cu aliaţii, precizand că mulţi dintre aceştia s-au angajat, de asemenea, să trimita mai multi militari in zona.

În prezent, în Afganistan sunt aproape 8.400 de soldaţi americani în cadrul unei forţe internaţionale cu un efectiv total de 13.500 militari. In acelasi timp, Trump a lansat un avertisment serios Islamabadului, acuzat că este un refugiu al talibanilor. "Pakistanul are mult de câştigat colaborând la eforturile noastre din Afganistan. El are mult de pierdut continuând să adăpostească terorişti", a insistat el. "Asta trebuie să se schimbe imediat!", a apreciat presedintele SUA.

Conştientă că Washingtonul şi-ar putea înăspri tonul din nou, armata pakistaneză a venit în întâmpinarea doleanţelor acestuia. Cu câteva ore înainte de discursul prezidenţial, ea a subliniat că Pakistanul nu va adăposti "nicio structură organizată a niciunei grupări teroriste". Nu mai departe de luna trecuta, SUA au suspendat un ajutor militar în valoare de 50 de milioane de dolari, considerând că Islamabadul nu acţionează suficient împotriva reţelei Haqqani, aliată a talibanilor.

Incepand din 2001, aproape 2.400 de soldaţi americani au murit în Afganistan, iar peste 20.000 au fost răniţi. În 16 ani, Statele Unite au plătit peste 110 miliarde de dolari ajutor pentru reconstrucţia acestei tari.