In pofida eforturilor fostei conduceri a Ucraina de a destabiliza, cu ajutorul mercenarilor din Rusia, situatia din Donbas, majoritatea celor care traiesc aici respinge ideea ca regiunea lor sa fie transformata intr-o Transnistrie, Abhazie sau Osetie de Sud, scrie ziarul electronic UNIAN. In acelasi timp, continua publicatia, pentru locuitorii din zona viitorul in componenta Ucrainei pare destul de incerta.

Cum sa refaci increderea in Ucraina? Ce poate si trebuie sa faca puterea centrala pentru ca oamenii care se indoiesc de perspectiva ucraineana a regiunii lor sau care simpatizeaza cu separatistii sa redevina patrioti ai Ucrainei? Si cum sa refaci increderea celorlalti cetateni ai statului fata de locuitorii Donbasului, care militeaza pentru desprinderea de Ucraina?

Un sondaj efectuat de UNIAN pentru cititorii sai a oferit urmatoarele raspunsuri:

1. Cresterea pensiilor si salariilor. Astfel, cei din Donbas ii vor alunga singuri pe teritoristi si vor indragi Ucraina (3%)

2. Anihilarea terorismului, condamnarea la ani grei de inchisoare pe cei care sustin ruperea estului Ucrainei de restul tarii, pentru ca oamenii din Donbas sa stie cine este "adevaratul stapan in casa" (5,7%).

3. Distrugerea teroristilor, restaurarea pacii in Donbas. Descentralizarea puterii, astfel incat organele locale sa dispuna de mijloacele financiare realizate de intreprinderile locale (11,9%).

4. Nu trebuie facut nimic. Sa li se acorde independenta, dar nu inainte ca ucrainenii care se simt patrioti sa fie dusi in alte zone, unde sa li se asigure locuinte si locuri de munca. Apoi, la granita teritoriilor controlate de teroristi sa fie ridicat un zid compact, fara puncte de trecere (79,5%).

Comentand rezultatele acestui sondaj, analistul ucrainean Aleksei Panych crede ca pentru refacerea increderii ete nevoie de 2-3 reforme, duse insa pana la capat si care sa fie in folosul oamenilor. "Nu exista diferente principiale intre asteptarilor locuitorilor din Donbas si ale celor din vestul statului. Singurul lucru care face, totusi, diferenta este ca locuitorii din Donbas asteapta o decizie privind descentralizarea puterii. Oamenii vor aceste reforme, dar nu cred ca vor veni", a explicat analistul.