Astfel, primele trei locuri au fost ocupate de Commercial Bank of China (ICBC), China Construction Bank si JP Morgan Chase. Trei institutii bancare au fost plasate pe podiumul topului celor mai puternice companii din lume. Comparativ cu anul trecut, China Construction Bank a urcat 11 locuri.

Grupul petrolier ExxonMobil, liderul din 2012, a coborat pe pozitia cinci, dupa conglomeratul american General Electric. Grupul Apple, care lupta cu ExxonMobil pentru primul loc mondial dupa capitalizare, se regaseste in topul Forbes pe treapta cu numarul 15, la egalitate cu lantul de magazine Wal-Mart.

Clasamentul Forbes se bazeaza pe mai multi parametri: cifra de afaceri, profit, active si capitalizare bursiera. Pe tari, Statele Unite continua sa domine lista: 543 din cele 2.000 de companii analizate au sediul pe teritoriul SUA, cu 19 mai mult decat anul trecut. Desi prezenta ei in clasament s-a redus cu sapte intreprinderi, Japonia a ramas pe locul secund, cu 151 de companii. Ea este urmata de China, cu 136 de firme.

 

 

,