Potrivit unor oficiali americani, cele două avioane de tip B-52 au survolat Mareai Chinei de Est fără a informa in prealabil Beijingul, contestând direct decizia Chinei de a extinde zona de securitate aeriană.

Avioanele au zburat deasupra zonei chineze de identificare aeriană, spaţiu instituit recent într-o regiune disputată între China, Coreea de Sud şi Japonia. Zborul militar a avut loc marţi dimineaţă (0.00 GMT, 2.00, ora României).

Zilele trecute, Beijingul a extins Zona de identificare aeriană pentru a include Arhipelagul Diaoyu, administrat de Japonia sub numele Senkaku, dar revendicat de China. De asemenea, în Zona extinsă de identificare aeriană este inclus şi Arhipelagul Ieodu, administrat de Coreea de Sud, dar revendicat de China.

Oficiali din cadrul Pentagonului avertizaseră că Statele Unite vor contesta direct noua zona de securitate aeriană chineză. Cele două bombardiere B-52 au decolat de la baza aeriană americană din Insula Guam, nu au avut armament la bord şi au părăsit spaţiul aerian chinez fără incidente.