Un purtator de cuvant al Pentagonului a precizat, totusi, ca, dupa toate probabilitatile, avioanele rusesti nu au avut la bord arme nucleare. Ele au fost interceptate de două aparate de vânătoare F-22 apartinand Forţelor Aeriene americane, care au zburat alături de acestea timp de aproximativ 12 minute, înainte ca bombardierele să-şi schimbe direcţia pentru a se întoarce la baza lor din estul Rusiei, scrie "Washington Examiner".

Refuzand un ton alarmist, surse militare au descris incidentul ca "nimic ieşit din comun" şi "nimic diferit faţă de ce am văzut în trecut la aviaţia rusă de lungă distanţă".  Moscova "încearcă să-şi arate colţii", a comentat congresmanul republican Adam Kinzinger. "A fost o demonstraţie de forţă a ruşilor, care au dorit sa ne spuna ca inca sunt aici", a adaugat el.

Incidentul intervine pe fondul escaladarii tensiunii între SUA şi Rusia, mai ales după ce preşedintele Donald Trump a ordonat, la inceputul acestei luni, bombardarea unei baze aeriene siriene ca represalii pentru un atac chimic atribuit de Washington regimului lui Bashar Al-Assad. Pe 12 aprilie, Trump a declarat că relaţiile cu Rusia ar fi coborat "la cel mai jos punct din toate timpurile". "Ramane de vazut"  cum va evolua dialogul cu Vladimir Putin, a spus liderul de la Casa Alba.

Ultima dată când bombardiere ruseşti au zburat aproape de SUA a fost pe 4 iulie 2015, când două aeronave au survolat coastele Alaskăi şi Californiei, unde s-au apropiat la circa 65 de kilometri de localitatea Mendocino.