Potrivit acestuia, structurile aparatului de stat păstrează în linii mari 'tipul sovietic', iar instituţiile şi-au schimbat doar denumirile, dar au păstrat 'arhitectura, metehnele şi mentalităţile'. În opinia sa, regionalizarea va rezolva această problemă, însă condiţia esenţială este ca în paralel să se realizeze şi o descentralizare autentică. 'Regionalizarea nu e un simplu joc de puzzle. Regionalizare fără descentralizare e nimic. Principalul motor al dezvoltării şi modernizării statului român e descentralizarea', a declarat vineri Liviu Dragnea, care participă la o dezbatere publică pe tema regionalizării la Balvanyos.

Vicepremierul e de părere că în viitoarea Constituţie a României trebuie stipulat faptul că procesul de descentralizare este ireversibil, pentru a exista garanţia că nici o putere nu va putea aduce trecutul înapoi. Dragnea a spus că regionalizare nu înseamnă federalizare, că nu presupune descentralizarea caracterului naţional şi unitar al statului român şi a dat asigurări că acest proces nu va atrage după sine desfiinţarea judeţelor sau a altor structuri administrativ-teritoriale existente.

Vicepremierul Liviu Dragnea a conchis că înfiinţarea regiunilor este calea de a 'rupe definitiv România de comunism', menţionând că înainte de desenarea graniţelor regiunilor preferă să se facă o mie de 'măsurători' pentru ca modelul final să fie unul de succes, să ducă la dezvoltarea şi prosperitatea ţării.

Dezbaterea publică pe tema regionalizării şi descentralizării este organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), iar la aceasta participă primari şi reprezentanţi ai administraţiei locale din judeţele Covasna, Harghita, Mureş, precum şi parlamentari, politicieni şi reprezentanţi ai societăţii civile din cele trei judeţe. Evenimentul face parte din seria de dezbateri locale organizate de MDRAP pentru definitivarea propunerilor privind procesul de regionalizare-descentralizare.