Cele două ziare populare, cele mai vândute în Europa, obişnuiesc să se critice, o atitudine alimentată de competiţiile sportive, mai ales fotbalistice. Dar săptămâna aceasta, ele si-au dat silinata sa îngroape temporar "securea războiului", în contextul în care premierul britanic David Cameron îndemna la renegocierea relaţiei Marii Britanii cu Uniunea Europeană.

Bild a început, miercuri, prin a îndemna Marea Britanie să rămână în UE, pentru că britanicii "sunt atât de minunant de nebuni", şi pentru că poveştile familiei regale şi comicului Mr Bean le-ar lipsi germanilor. "Faceţi glume pe seama noastră, nemţii, iar cuvântul vostru preferat este «Blitzkrieg», dar, dragi britanici, avem nevoie de voi!", scria tabloidul. Potrivit ziarului german, prinţul Harry, Sex Pistols şi monstrul din Loch Ness reprezintă tot atâtea motive ca germanii să vrea ca britanicii să rămână în UE.

În replică, The Sun a publicat vineri "zece motive pentru a iubi Germania", pe primele locuri aflându-se faimoasele berline, top-modelele Claudia Schiffer şi Heidi Klum, băutura alcoolică Jaegermeister şi fostul atacant Rudi Voller. Sunt enumerate în continuare muzica electronică Kraftwerk şi festivalul berii de la Munchen, urmate de fostul jucător de tenis Boris Becker, creatorul de modă Karl Lagerfeld, pantofii sport Puma şi Adidas şi supermarketurile Aldi şi Lidl.

Dar, un semn al faptului că acest "love story" este fragil, Bild a publicat, între timp, joi, opt motive pentru care "nu avem nevoie de britanici în UE". Primul este "că beau bere răsuflată", iar doilea "că şofează pe partea greşită a drumului".

Bild enumeră în continuare faptul că "ei apreciază că black pudding, marmelada amară şi chipsurile cu oţet sunt nişte feluri delicioase" sau "că nimeni nu poate măsura în inch, picioare, mile şi uncii". Alt motiv de nemulţumire este că "au datorii mai mari decât Grecia, Spania şi Portugalia la un loc", scrie Mediafax in editia on-line.