Presedintele Statelor Unite va traversa Oceanul la sfarsitul lunii mai - in data de 25 este planificat summitul NATO, la Bruxelles, pentru ca a doua zi sa debuteze in Italia intalnirea la nivel inalt a Grupului celor sapte state industrializate. O deplasare care va fi nu doar un debut european, dar si o prima "confruntare" cu liderii lumii.

Daca la Bruxelles se va vorbi, dupa toate probabilitatile, despre contributia financiara a statelor membre, in Sicilia una dintre teme va viza posibila revenire a Rusiei in G7, organizatie din care a fost exclusa dupa anexarea Crimeei si a evenimentelor din estul Ucrainei. In orice caz, italienii afirma ca vor aborda aceasta chestiune, desi Moscova sustine sus si tare ca nu mai vrea sa faca parte din acest club.

Oricum, Trump va trebui sa raspunda la cateva intrebari punctuale. In primul rand, el va trebui sa explice pozitia Statelor Unite in privinta Ucrainei, principalul obstacol din calea normalizarii relatiilor Occidentului cu Moscova. Pana la momentul Bruxelles se vor implini patru luni de la instalarea noii administratii americane, astfel ca echipa lui Trump nu va putea evita o discutie pe aceasta tema pe motiv ca nu este pregatita. 

In acest context, presa rusa estima ca Donald Trump "va incerca sa faca din turneul sau european daca nu o deplasare triumfala, macar una victorioasa. Este de la sine inteles nu va cere in mod deschis ca si alte tari sa urmeze calea Marii Britanii. Dimpotriva, se va stradui in fel si chip sa-i linisteasca pe liderii europeni, speriati de discurtul lui electoral. Deviindu-le atentia, Trump nu va renunta insa la punctul sau de vedere anti-UE, ceea ce inseamna ca pentru colegii de peste Ocean el va ramane un ciudat", crede presa de la Moscova.

In ceea ce priveste intalnirea cu Vladimir Putin, pregatiri se fac deja de aproape doua luni. Oficial, nimeni nu spune nimic, jurnalistilor nu li s-au comunicat detalii. Un singur element concret: vizita la Moscova a noului sef al diplomatiei de la Washington, Rex Tillerson, asteptat in capitala rusa in 12 aprilie. Data nu a fost confirmata, dar in ajun fostul patron al ExxonMobil se va afla in Italia, la o intrunire cu omologii lui din G7.

Dupa ce Tillerson va pleca din Rusia, pana la intalnirea Trump-Putin nu va mai ramane de efectuat decat un pas: stabilirea datei si a locului. Publicatia Vzgliad crede ca cei doi presedinti s-ar putea cunoaste tot la sfarsitul lunii mai, mai mult ca sigur pe un teren neutru. Poate Liubliana, unde in 2001 Putin a dat pentru prima data cu George W. Bush. Nu sunt excluse insa nici Finlanda, Elvetia sau Austria.