Intr-adevar, incepand din vara acestui an, oamenii se vor deplasa pe calea aerului in interiorul Dubaiului. Ministerul drumurilor si transportului a anuntat ca au fost testate deja primele taxiuri zburatoare fara pilot, o premiera globala. Pasagerul nu are altceva de facut decat sa selecteze pe monitor punctul de destinatie. Zborul, care se va efectua la o altitudine de 900 de metri, la o viteza de 100-160 km/ora, va fi controlat de la sol cu ajutorul retelei 4G.

Aparatul de zbor este dotat, la randul lui, cu senzori extrem de sensibili, dar rezistenti la temperaturi extreme. In schimb, nu poate zbura cand ploua. Merita precizat ca, potrivit planurilor autoritatilor locale, pana in 2030, o calatorie din patru, indiferent de natura mijlocului de transport, se va realiza cu ajutorul unor dispozitive fara pilot. In plus, pana in 2020, Dubai ar urma sa devina "cel mai inteligent" oras din lume.

Un parcurs impresionant!

Blocuri turn, unele cele mai inalte din lume, insule artificiale, metrou fara vatman, statii de autobuz cu aer conditionat, iar acum taxiuri zburatoare. Detalii care, cu siguranta, impresioneaza. De regula, se spune in spatele acestor reusite se afla petrodolarii. In realitate nu este chiar asa, afirma BBC. Si explica.

La inceputul secolului al XX-lea, Dubai era un port micut, dar important, din Golful Persic. La acea data, teritoriul emiratului numara 20.000 de locuitori, care, in mare parte, faceau comert cu tarile vecine si culegeau perle. Totul s-a schimbat radical la sfarsitul anilor 1960, cand in regiune au fost descoperite zacaminte de petrol.

S-a inceput cu dezvoltarea infrastructurii, care s-a tradus prin constructia de spitale noi, de scoli, a unui aeroport mondern si a multor altor beneficii ale civilizatiei. Cu timpul insa, oficialii au inteles ca rezervele de titei nu sunt chiar atat de importante si ca mijloacele financiare oferite de aceasta resura naturala se vor termina, la un moment dat.

In aceste conditii, la sfarsitul anilor 1980, s-a operat o schimbare de strategie: Dubai a fost prezentat drept o destinatie turistica atractiva, rezidentii au fost scutiti de impozite, iar mediului de afaceri i s-a acordat dreptul de a se dezvolt ain zone economice libere. Astfel, emiratul s-a transformat rapid intr-un loc comod bun pentru viata si business. Banii au inceput sa curga rauri.

Pe acest fundal a aparut ambitia de avea "cel mai" - cea mai inalta cladire, cel mai scump hotel, cel mai tehnologizat oras si, intr-un final, cel mai inteligent.