Potrivit Kremlinul, legea in cauza vizează exclusiv protecţia respectivelor date, dar unii critici cred ca scopul real al actului normativ este de a reduce la tăcere reţele de socializare, precum Twitter sau Facebook. In plus, masura va permite un acces mai mare al guvernului la datele utilizatorilor.

Nu trebuie uitat faptul ca, in timpul mitingurilor de o amploare fara precedent care au avut loc dupa revenirea lui Vladimir Putin la sefia Rusiei, in 2012, reţelele de socializare au fost utilizate pe larg de către protestatari.

Pe de alta parte, o serie de analisti nu au exclus posibilitatea ca Rusia sa incerce crearea unei versiuni cenzurate a Internetului pe teritoriul tarii.

"Obiectivul acestei legi este de a oferi un pretext semilegal pentru a închide Facebook, Twitter, YouTube şi toate celelalte servicii", a estimat un expert şi blogger, Anton Nosik, citat de Reuters. "Se doreste reducerea la tacere a opiniei publice, revenirea la cenzura, crearea unei situaţie în care afacerile în domeniul Internetului nu vor mai putea să existe şi sa funcţioneze în mod normal", a adăugat el.