Milioane de oameni din întreaga lume celebrează, an de an, St. Patrick’s Day, alături de irlandezi. În 2012, pe data de 17 martie, 430.000 de oameni din 161 de ţări (45.000 în Româniai) s-au reunit pentru a stabili două noi recorduri mondiale, care să marcheze astfel Ziua Sfântului Patrick şi să o transforme în „The Friendliest Day of The Year”.

Anul acesta, Ziua Irlandei va fi sărbătorită la Bucureşti cu tobe, cimpoaie, dansuri şi concerte în aer liber, într-un maraton susţinut chiar de Ambasada Irlandei în România. Organizatorii, Asociaţia Ireland România Network, spun că parada de la Bucureşti va fi cea mai mare din Europa continentală, dedicată Sfântului Patrick. Cântăreţi irlandezi, toboşari şi cimpoieri vor parcurge Calea Victoriei,  duminică după amiază, cu mesajul “Think green, wear green” (Gândeşte verde, poartă verde).

De cealaltă parte, Grigore Leşe va conduce, în fruntea paradei, un grup de 20 de cimpoieri români (din Vaslui, Iaşi, Prahova, Munţii Apuseni, Ţara Vrancei şi Bucureşti). Tot de Ziua Sfântului Patrick se va mai discuta şi despre proiectul legat de înfiinţarea Ligii Naţionale a Cimpoierilor din România, al cărei scop este sprijinirea culturii şi tradiţiei cimpoiului - un vechi instrument ce semnifică astfel conexiunea pastorală comună dintre cele două ţări - România şi Irlanda.

Dar ce loc mai bun pentru a-l sărbători pe Sfântul Patron al Irlandei decât Dublin, unde se va desfăşura tradiţionala şi grandioasa paradă anuală? Pentru cei care doresc să participe, este suficientă o înregistrare pe site-ul www.stpatricksfestival.ie. Irlandezii îşi aşteaptă turiştii în capitala Irlandei cu programe speciale de vizitare a principalelor monumente, cu spectacole si concerte live. Şi cu multă bere şi whisky, desigur.

Irlandezii celebrează Ziua Sfântului Patrick încă din secolul al XVII-lea. În ultimii ani, acesta a devenit unul dintre cele mai grandioase evenimente sărbătorite la nivel mondial.