Un Brexit dur, în urma căruia băncile şi-ar pierde accesul privilegiat la piaţa unică din Uniunea Europeană "ar fragmenta piaţa bancară europeană. În plus, ar face activitatea bancară semnificativ mai puţin profitabilă. Băncile ar putea pierde 2% până la 4% din rentabilitatea fondurilor proprii", susţin analiştii de la Oliver Wyman.

"Noile provocări care vor apărea în urna Brexitului vor ridica întrebări dificile cu privire la viabilitatea anumitor activităţi pe termen mediu. Unele bănci ar putea chiar să retragă capacităţi de pe piaţa europeană pentru a le realoca în alte regiuni, precum Asia şi SUA", se mai arată în raportul firmei de consultanţă, scrie agerpres.

Alarmate de lipsa de progrese în discuţiile referitoare la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, băncile cu operaţiuni în Marea Britanie au început să înfiinţeze entităţi pe continent, iar Frankfurt pare a fi destinaţia favorită. Analiştii de la Oliver Wyman estimează că City-ul londonez ar putea pierde până la 40.000 de locuri de muncă în sectorul bancar, dacă autorităţile de la Londra nu reuşesc să ajungă la un acord care să permită limitarea consecinţelor Brexitului.

Băncile se pregătesc în prezent pentru cel mai negativ scenariu, cel conform căruia vor pierde accesul la piaţa unică europeană odată cu ieşirea efectivă a Marii Britanii din UE în 2019. Marile bănci americane de investiţii Citigroup, Bank of America şi Morgan Stanley dar şi bănci britanice precum Barclays au declarat recent că pregătesc planuri referitoare la înfiinţarea de subsidiare în UE. Analiştii de la Oliver Wyman susţin că aceste prime iniţiative ar putea să se traducă prin mutare a 12.000 până la 17.000 de posturi însă numărul final ar putea să se dubleze ajungând la 40.000 de locuri de muncă.

Negocierile pentru o "retragere ordonată" a Marii Britanii din Uniunea Europeană au fost lansate în luna mai la Bruxelles de negociatorul-şef al blocului comunitar, Michel Barnier, şi ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, într-o primă întâlnire pentru a stabili priorităţile procesului "de divorţ". Se aşteaptă ca Londra să părăsească UE la sfârşitul lunii martie 2019, adică la doi ani după declanşarea oficială a procedurii de ieşire de către premierul Theresa May la 29 martie.