Reprezentantii elitei mondiale economice si politice au dezbatut la Davos viitorul economiei lumii, in conditiile in care noul presedinte al SUA a promis sa reformeze ordinea mondiala.

Prezenta la forum a liderului chinez, Xi Jinping, care anul acesta a deschis lucrarile reuniunii, a demonstrat dorinta Beijingului de a nu se abate de la drumul globalizarii economiei mondiale, ba chiar de a prelua coordonarea acestui  proces, in masura posibilitatilor. Adesandu-se distinsilor invitati ai Forumului, Xi Jinping a subliniat ncesitatea globalizarii si dezvoltarii unei pitei mondiale libere.

Cuvinte care au venit in dezacord evident cu recentele declaratii ale lui Donald Trump, care s-a pronuntat in favoarea intaririi protectionismului ca mijloc de protectie a productiei interne in SUA si de pastrare a locurilor de munca. La Davos, seful statului chinez a tinut o "lectie de liberalism", avertizand ca "intr-un razboi comercial nu exista invingatori", comertul liber fiind un avantaj pentru toate statele lumii.

Discursul lui Xi JInping a fost intampinat cu aplauze. Dar in culisele Forumului si pe culoarele acestuia a domnit o oarecare confuzie si neliniste legate de trasaturile viitoarei ordini mondiale. La Davos au venit sefii tuturor marilor corporatii ale lumii, dar care cu siguranta nu-si doresc sa devina participanti la o globalizare in stil chinezesc.

"Exista pericolul ca economia mondiala sa nu se mai poata dezvolta de la sine", a declarat la una dintre dezbateri comentatorul publicatiei Financial TImes, Martin Wolf. Despre pericolele care pandesc economia lumii a vorbit si directorul FMI, Christine Lagarde, referindu-se in special la consecintele liniei politice a noii administratii americane.