Israelul a criticat vehement acordarea, de către ONU, a statutului de stat observator Palestinei, formaţiunile israeliene de dreapta acuzându-i pe palestinieni că sabotează procesul de pace, în timp ce opoziţia denunţă pasivitatea premierului Benjamin Netanyahu.


Reacţiile politicienilor şi analiştilor israelieni sunt polarizate în funcţie de liniile ideologice stabilite în campania premergătoare alegerilor legislative din 22 ianuarie. Cotidianul Israel Hayom, apropiat de premierul Benjamin Netanyahu, titrează pe prima pagină: "Naţiunile Unite recompensează terorismul".

Vicepremierul Sylvan Shalom a avertizat chiar că va recurge la sancţiuni după decizia Adunării Generale ONU de conferire a statutului de stat observator Palestinei. "Mahmoud Abbas nu a rămas fidel angajamentelor asumate de predecesorul său, Yasser Arafat, prin Acordurile de la Oslo (1993), care interziceau iniţiativele unilaterale. Încălcarea acestor acorduri oferă şi Israelului dreptul la iniţiative unilaterale precum aplicarea suveranităţii israeliene în teritorii", a avertizat Shalom.

Chiar dacă o astfel de iniţiativă este improbabilă, Israelul ar putea bloca sistemul de colectare a taxelor în numele Autorităţii Palestiniene.