Economistul britanic David Stucker, de la Universitatea Oxford, si expertul american in epidemiologie, Sanjay Basu, au ajuns, dupa aproape 10 ani de cercetari, la o concluzie fara drept de apel: austeritatea dauneaza grav sanatatii, scrie Reuters. Intr-o lucrare ce urmeaza sa fie lansata in cursul acestei saptamani, cei doi oameni de stiinga afirma ca 10.000 de sinucideri si aproape 1 milion de cazuri de depresie pot fi asociate direct crizei economice si masurilor de rigoare impuse de aceasta in Europa si in America de Nord.

In Grecia, reducerea bugetului alocat sanatatii si, implicit, a fondurilor dedicate masurilor de preventie a raspandirii virusului HIV a condus, in 2011, la o crestere de 200% a cazurilor de infectare, rezultat al intensificarii consumului de droguri, intr-o tara unde somajul in randul tinerilor a atins 50%. Tot in Grecia s-au inregistrat, de asemenea, primele cazuri de paludism din ultimele decenii, ca urmare a reducerii cheltuielilor pentru pulverizarea substantelor impotriva tantarilor si a altor insecte.

De la inceputul crizei, peste cinci milioane de americani au pierdut accesul la ajutoarele de boala, in timp ce in Marea Britanie 10.000 de familii au ramas fara locuinte din cauza politicii de austeritate. „Liderii nostri politici trebuie sa tina cont de gravele consecinte pe care optiunile lor economice le au pentru starea de sanatate a populatiei”, insista David Stukler, co-autor al „The Body Eonomic: Why Austerity Kills”.

Eonomistul a publicat deja in revistele de specialitate The Lancet si British Medical Journal rezultatele cercetarilor lui, care stabilesc o corelatie clara intre cresterea ratei de sinucideri din anumite state si austeritatea, precum si legatura dintre cazurile de sida si reducerile bugetare.

Facand o paralela intre criza economica din 1929 si alte evenimente istorice, precum caderea Uniunii Sovietice, cei doi oameni de stiinta subliniaza ca o asemenea deteriorare nu constituie o fatalitate. „Ceea ce demonstram noi este ca degradarea starii de sanatate nu este consecinta inevitabila a recesiunilor economice. Este o alegere politica”.