Companiile europene de utilităţi sunt afectate de majorarea producţiei obţinute din sursele de energie regenerabilă, în special energie eoliană şi solară, care face neprofitabile centralele pe cărbune şi duce la scăderea preţului energiei. De altfel, E.ON redus aproape la jumatate valoarea dividendelor pe 2013, de la 1,10 euro pe titlu in 2012, la 0,60 euro pe acţiune. Intreprinderea a anuntat, de asemenea, ca va închide capacităţi de 13 gigawaţi, echivalentul a circa 13 centrale nucleare şi mai mult de un sfert din întreaga sa capacitate de producţie din Europa.

Conform datelor publicate în ianuarie de Federaţia Germană a Industriilor, Apei şi Energiei (BDEW), energiile regenerabile au înregistrat un record în 2013, asigurand 23,4% din producţia de energie şi 24,7% din consumul de electricitate al tarii. Conform obiectivelor stabilitate de guvernul cancelarului Angela Merkel, energiile regenerabile ar urma să acopere 50% din consumul energetic în anul 2030 şi 80% în anul 2050. Totusi, ponderea energiei nucleare în producţia de energie a rămas, practic, stabilă, ajungând de la 15,8%, în 2012, la 15,4%, în 2013. Intenţia Germaniei este să închidă toate centralele nucleare până în 2022.

Enel, cel mai mare grup italian de utilităţi, care deţine 92% din compania spaniola Endesa, va renunţa la capacităţi de opt gigawaţi în Italia şi Spania şi va reduce dividendele la 0,13 euro pe acţiune, de la 0,15 euro pe titlu în 2012. În Europa, cele mai mari companii de utilităţi au decis până acum să închidă sau să pună în conservare centrale pe bază de gaze naturale de aproximativ 50 gigawaţi, ca răspuns la cererea slabă şi la majorarea producţiei din surse de energie regenerabilă.

'Centralele noastre convenţionale operează din ce în ce mai puţine ore. Ca rezultat, noi, dar şi alte companii energetice, vom dezafecta aceste centrale înainte de sfârşitul perioadei lor de operare', a declarat directorul general al E.ON, Johannes Teyssen. Pentru a contracara problemele din Europa, E.ON se extinde în Turcia, Brazilia şi Rusia, unde a investit aproape zece miliarde de euro în ultimii ani.