Compania care a realizat medicamentul a asigurat, intr-un comunicat, că Agenția pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA a 'confirmat verbal' schimbarea statutului respectivului preparat. Acest lucru 'permite o eventuala utilizare a TKM-Ebola la indivizi infectați cu virusul Ebola', au explicat surse din cadrul companiei, iar investitorii, entuziasmați, au făcut ca acțiunile acesteia să se aprecieze cu 26%, urcând de la 14,28 la aproape 18 dolari.

TKM-Ebola este dezvoltat pe baza unui contract de 140 de milioane de dolari cu departamentul MCS-BDTX (Medical Countermeasure Systems BioDefense Therapeutics) din SUA și a fost testat pe primate contagiate cu Ebola din Zair, cu un succes de 100%. Continuă însă cercetările cu privire la siguranța, toleranța și reacția corporală a voluntarilor adulți neinfectați și cărora li se aplică doze din ce în ce mai mari de medicament.

Până în prezent, Centrul de control și prevenire a bolilor (CDC) de la spitalul universitar Emory a utilizat în mod experimental primele doze din serul ZMapp în cazul celor doi cetățeni americani infectați (Nancy Writebol și Kent Brantly). Serul, care nu mai fusese testat pe oameni, este produs de compania farmaceutică Mapp Biopharmaceutical, care face parte din grupul Allergan, ale cărei acțiuni au crescut cu 2,63% pe piața Nasdaq.

Dar autoritățile manifestă prudență in privinta eficientei medicamentului, pentru ca nu se cunosc nici efectele secundare ale acestuia, nici dacă s-ar putea produce în cantități mari, daca va fi gasit optim.