"Economia Germaniei a avut un start ascendent în noul an. Producţia a crescut în ianuarie, după un nivel redus în trimestrul patru din 2015, iar cererea pe plan intern accelerează. Până acum, efectul migranţilor asupra forţei de muncă a fost moderat", se arată în raportul lunar al Ministerului Economiei. Expertii institutiei apreciază că majorarea cheltuielilor de consum s-a datorat pieţei robuste a forţei de muncă, iar creşterea decentă a salariilor în multe sectoare ale economiei a contribuit la îmbunătăţirea încrederii consumatorilor.

Sectorul industriei a fost afectat în ultimele trei luni ale anului trecut de problemele cu care se confruntă pieţele emergente, dar cele mai recente date arată că, în ianuarie, ritmul de creştere al producţiei a fost cel mai rapid din ultimii şase ani, deşi comenzile au scăzut.

Exporturile au coborât pentru a doua lună consecutiv în ianuarie, iar oficialii avertizează că "deprecierea euro ar putea în continuare afecta exporturile, deşi livrările în afara zonei euro au fost stimulate anul trecut de aceste evoluţii". Evoluţia exporturilor va depinde de accelerarea creşterii economiei SUA şi de continuarea redresării zonei euro, a apreciat Ministerul Economiei.

Cheltuielile de consum în Germania au înregistrat în 2015 cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 15 ani, compensând declinul exporturilor, arată datele publicate săptămâna trecută de Oficiul Federal de Statistică (Destatis). Guvernul se aşteaptă în acest an la creşterea consumului cu 1,9% şi la o expansiune a economiei de 1,7%.

PIB-ul celei mai mari economii europene a crescut anul trecut cu 1,7%, de la 1,6% în 2014, a anunţat recent Oficiul Federal de Statistică (Destatis). Avansul economiei germane în 2015 a fost în linie cu estimările analiştilor şi ale Guvernului de la Berlin, aminteste agerpres.