Dacă va primi voturile necesare în Parlament, va deveni noul Guvern al României. Şi, să sperăm, se va apuca serios de treabă. Poate va exista un program de guvernare care să includă şi unele dintre solicitările din Piaţa Universităţii. Ca de exemplu: stârpirea corupţiei. Sau prioritizarea investiţiilor spre domenii-cheie precum Sănătate şi Educaţie. Ori crearea de locuri de muncă…

Oricare dintre acestea este binevenită. Nu ştiu care vor fi priorităţile celor care vor veni la cârma ţării. Ştiu, însă, că de prea mult timp în ţara asta nu se mai vorbeşte de economie. Mediul de afaceri îşi vede de treaba lui şi rareori iese în faţă pentru a-şi spune punctul de vedere. Suportă cum poate încrengătura de legi fără cap şi fără coadă.

O strategie greşită pentru că, în lipsa unei contestări cu argumente, cei care promo¬vează aceste acte normative au impresia că fac treabă bună. Politicienii, cu mici excepţii, habar nu au cu ce se mănâncă economia. Ar putea fi instruiţi, atunci când deschid gura pe teme economi¬ce, de propriii consilieri. Dar nu, nu-şi cheltuie ei banii pe oameni bine pregătiţi.

Astfel, s-a ajuns în ultimii 25 de ani să avem aberaţii legislative greu de imaginat. Nici măcar acum, în ceas de mare schimbare, cum îi place clasei politice să spună, nu se pune prea mult preţ pe economie. Nu spun că ar trebui să fim o ţară de economişti. Spun doar că, fără înţelegerea economiei, nu putem face schimbarea atât de cerută în aceste vremuri.