Despre mesajul adresat de Poroshenko liderilor europeni scrie The Wall Street Journal, citand surse proprii. Cotidianul afirma ca informatia i-a fost confirmata de functionari de la Bruxelles. Guvernul de la Kiev a refuzat orice comentarii pe aceasta tema.

Responsabilii europeni precizeaza ca nu este vorba de un refuz, ci de o pauza. Cat de lunga ar urma sa fie aceasta pauza, nu se spune. Dar expertii nu vad nimic anormal in solicitarea presedintelui ales.

"Sub forma lui actuala, acordul economic nu avanteaza economia ucraineana. Noile reguli comerciale, propuse de UE, ascund numeroase riscuri", a comentat, spre exemplu, Alexander Kawa, de la UBS.

In opinia analistului, in cadrul negocierilor cu UE, Kiev trebuie sa obtina conditii mai bune pentru accesul produselor ucrainene pe piata europeana. Actualul document nu prevede nici un fel de compensatii pentru pierderile suferite de economia tarii ca urmare a pierderii unor piete traditionale.

La randul sau, presedinele Centrului ucrainean de analize, Aleksandr Ohrimenko, a estimat ca, probabil, Poroshenko este "singurul politician al tarii care a citit acordul cu UE. In opinia expertului, Kievul nu ar trebui sa semneze acordul in forma lui actuala inainte de modernizarea economiei nationale.

Potrivit datelor oficiale, exporturile Ucrainei in UE s-au cifrat anul trecut la 13,793 milioane de euro, produsele ucrainene reprezentand numai 0,8% din importurile europene. Princiipalul motiv il constituie faptul ca marfurile oferite de Ucraina nu corespunde normelor UE. Ele pot ajunge cel mult pe in fostele republici sovietice, dar nicidecum in tarile membre UE.