Varianta conservatoare imaginata de expertii Ministerului de finante plaseaza pretul petrolului, in perioada de referinta, in jurul valorii de 40 de dolari/baril, cu o crestere modesta a economiei ruse, de 1-1,3%. Autorii prognozei sunt de parere ca Rusia va recupera pierderile inregistrate in ultimii doi ani de scadere in decurs de patru ani: pentru 2016 se anticipeaza un recul de 0,8%, urmat, in 2017 de o usoare redresare, pentru ca in 2020 economia nationala sa revina la PIB-ul din 2014.

Pe ansamblul celor 15 ani luati in calcu, economia rusa va spori cu numai 13%, in timp ce nivelul real al salariilor se va intoarce la plafonul din 2014 abia in 2025. "Este un scenariu inertial, fara reforme structurale", a precizat un oficial al Ministerului rus de finante. "Mai sunt si alte variante, considerate de noi mult mai corecte pentru Rusia si care sunt corelate cu realizarea reformelor", a adaugat sursa cotidianului Vedomosti.

"Daca nu se va face nimic, inclusiv cu structura bugetului, scenariul de stagnare indelungata va deveni realitate", a avertizat un functionr federal pentru aceeasi publicatie. Interlocutorul celui mai popular cotidian economic rus s-a aratat, totusi, increzator ca guvernantii se vor trezi la timp pentru a preveni un astfel de cosmar.

Scenariul central elaborat de Ministerul de finante prevede atingerea unui ritm de crestere de 2-3%, dar numai daca petrolul va urca la 50 de dolari/baril si nu va cobori sub acest prag pe toata durata analizata.Dar conditia esentiala o constitutie reformele structurale in economie, cu accent pe sectorul privat si o crstere a productivitiatii muncii.

Cum? In primul rand prin revizuirea pietei muncii, care trebuie sa devina mai flexibila, dar si prin investitii in recalificarea fortei de munca, astfel incat sa raspunda nevoilor reale ale economiei. In plus, salariile nu trebuie sa creasca mai repede decat productivitatea muncii.