Ministrul ecuadorian al Afacerilor Externe, Ricardo Patino, a dezminţit că ţara sa a primit o cerere de azil din partea preşedintelui sirian Bashar al-Assad, în urma intensificării violenţelor din Siria, relatează AFP, citat de Mediafax.

"Dezmint complet. Niciun cetăţean sirian nu a cerut azil în Ecuador şi cu atât mai puţin preşedintele său actual", a declarat Patino într-un mesaj publicat pe contul său de Twitter, unde fusese întrebat în legătură cu acest subiect.

Guvernul ecuadorian s-a evidenţiat recent prin acordarea azilului politic fondatorului site-ului WikiLeaks, Julian Assange, refugiat la ambasada sa din Londra din iunie, considerându-l victima unei persecuţii de către Statele Unite din cauza divulgării de către site-ul său a telegramelor diplomatice americane.

Declaraţia liderului diplomaţiei ecuadoriene intervine după ce un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american a afirmat miercuri că propuneri de azil politic pentru Bashar al-Assad au fost făcute de state latino-americane.

Făcând aluzie la ofertele anterioare de azil pentru Assad, purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Mark Toner, a spus că "aceste state din regiune şi din alte zone au propus deja adăpostirea lui Assad şi a familiei sale dacă va hotărî să părăsească Siria".

Conform zvonurilor apărute în presă, emisari ai preşedintelui sirian au vizitat ziliele acestea Cuba, Venezuela şi Ecuador, state cu poziţii opuse Washingtonului, pentru discuţii despre un eventual azil politic pentru Assad.