Un cercetator canadian a creat modelul mortii omenirii ca urmare a unei invazii de zombi. Si nu e banc. In studiul sau, omul de stiinta a aplicat medotele folosite la calcularea vitezei de raspandire a bolilor adevarate, scrie LiveScience.com. In literatura actuala, zombi sunt cadavre care au prins viata, dar infectate de un virus. Initial, termenul de zombi avea legatura cu cultura wudu.

Robert Smith? (isi scrie numele cu semnul intrebarii la sfarsit) lucreaza la Universitatea din Otawa si construieste modele matematice ale propagarii unor boli precum SIDA, malaria, virusul Nilului de vest si altele. Ajutatat de studentii lui, el a elaborat un model de exterminare a omenirii de catre „cadavrele vii”. Studiul va fi publicat in cartea Mathematical Modeling of Zombies, care va apare in 2014.

In opinia lui Smith?, invazia zombi este similara cu raspandirea bolilor adevarate, ceea ce o transforma intr-un subiect logic de studiu epidemiologic. Spre exemplu, in filmul World War Z, eroul interpretat de Brad Pitt, care salveaza lumea de zombi, rezolva concomitent o serie de probleme care intra in sfera epideomologiei, precum sursa initiala de infectie.

In romanele SF, un zombi moare fie prin taierea capului, fie impuscat in tot in cap. Zombi din „zilele noastre” au vederea slaba, dar un auz foarte fin si, de aceea, evita zgomotul puternic. Luati invididual ei, nu reprezinta, practic, un pericol foarte mare. Cand sunt multi, situatia devine „apocaliptica”. Conform acestui model, oamenii ataca purtatorii virusului zombi. Din aceasta cauza, oamenii de stiinta au introdus in calculele lor variabile nelineare, adica s-au concentrat pe modalitatile de infectare si de transmitere a virusului.

Ce a iesit? Urmatorea ecuatie: (bxN)x(S?N)xZ=bxSxZ, unde N – populatia totala, S- numarul celor care au preluat virusul zombi, Z – numarul mortilor vii, iar b – eventualitatea transmiterii virusului. Smith? este de parere ca, daca se va propuce o molipsire generala, mortii vii vor cuceri lumea, pentru ca oamenii normali nu vor putea gasi o cale de convietuire. El afirma ca infectia se va raspandi cu o viteza uluitoare. Spre exemplu, pentru a pune stapanire pe un oras este suficient un singur zombi.