Studentii Universitatii din Sheffield au pus la punct o ecuatie pentru a determina lungimea ghirlandelor necesare si numarul de globuri in functie de dimensiunea bradului.


La inceput, a fost o joaca, apoi totul a devenit serios, amuzant si captivant. Sa stabilesti o formula matematica pentru a reusi un brad de Craciun „perfect” a fost o provocare hazlie pentru studentii Universitatii britanice Sheffield.

Nicole Wrightham recunoaste ca, alaturi de colegul ei Alex Craig, si-au batut capul „doua ore” pentru a rezolva aceasta ecuatie. Idee nu le apartine insa. Cei doi studenti au primit aceasta provocare din partea marelui magazin Debenhams, care a dorit sa ofere clientilor lui precizari clare si „stiintific” demonstrate privind numarul de ornamente pe care trebuie sa le cumpere pentru bradul de sarbatori.

S-a luat in calcul numarul de globuri si lungimea ghirlandelor clasice si luminoase. Steluta din varful bradului trebuie, la randul ei, sa aiba o anumita dimensiune pentru a nu deteriora imaginea de ansamblu.

Astfel, s-a calculat ca la un brad inalt de 2 metri sunt necesare 41 de globuri, 10 metri de ghirlande clasice si un pic peste 6 metri de beculete pentru ca rezultatul final sa fie echilibrat. Daca bradul are 170 de centimetri inaltime, este nevoie de 35 de globuri, de 8 metri de ghirlande si 5,3 metri de beculete. La un brad de numai 100 de centimetri, numarul globurilor se reduce la 21, lungimea ghirlandelor clasice la 5,1 metri, al celor luminoase, la 3,1 metri.