"Suntem într-o perioadă prelungită de ajustări economice în Marea Britanie. Ne ajustăm la viaţa din afara UE şi nu va fi atât de roz ca viaţa în interiorul UE", a avertizat Osborne, scrie agerpres.

Consecinţele economice ale Brexitului pentru familiile britanice isi fac deja simtita prezenta: deprecierea lirei sterline a scumpit călătoriile costă si produsele proaspete din supermarketuri.  În campania de dinaintea referendumului, Osborne a atras atentia că o ieşire din UE va diminua veniturile fiecărei gospodării britanice cu aproximativ 4.300 de lire (5.200 de euro) pe an.

O previziune imposibil de veriticat, deocamdata, pentru că nimeni nu ştie la ora actuală cum vor arata pe viitor relatiile dintre Marea Britanie si blocul comunitar, dar nici amploarea şocului economic prin care va trece Regatul Unit. Dar efectul imediat al Brexit este căderea lirei sterline, care, începând de vineri şi până în prezent, a pierdut 12,6% din valoare în raport cu dolarul şi 10,2% în raport cu moneda euro.

Acest efect este resimţit în special de britanicii aflaţi în vacanţă în Spania, Franţa sau SUA. "Scăderea valorii lirei sterline a avut un efect imediat asupra călătorilor şi puterii lor de cumpărare în străinătate", a avertizat Asociaţia tour-operatorilor britanici (ABTA).

Devalorizarea monedei naţionale atrage automat şi o creştere a preţurilor importurilor. Impactul ar urma să se resimtă rapid la supermarketuri, în condiţiile în care Marea Britanie este un importator net în toate categoriile de produse alimentare, începând cu fructe şi legume.

Distribuitorii, ale căror marje de profit au scăzut semnificativ după mai mulţi ani de război al preţurilor şi a noilor prevederi privind salariul minim pe economie, vor fi constrânşi să treacă cel puţin o parte din costuri asupra clienţilor. "Clienţii vor sfârşi prin a plăti o inflaţie suplimentară pentru alimente", a estimat Bruno Monteyne, analist la Bernstein.

Pe termen lung, efectul va fi mai grav dacă vor fi introduse taxele vamale, un scenariu care este posibil având în vedere că relaţia dintre Marea Britanie şi UE trebuie redefinită. Producătorul anglo-olandez de bunuri de larg consum Unilever (producătorul săpunurilor Dove, ceaiurilor Lipton şi îngheţatei Magnum) ia această ipoteză în serios.

"Preţul laptelui va creşte, preţul îngheţatei va creşte şi la final consumatorul va fi cel care va plăti pentru acest lucru", a concluzionat directorul general de la Unilever, Paul Polman. Având în vedere că Marea Britanie este un importator net de petrol, în pofida producţiei proprii realizată în Marea Norodului, factura la energie şi în benzinării riscă să crească şi ea deoarece barilul de petrol este calculat în dolari.

În aceste condiţii, este posibil ca în viitor să aibă loc majorări de impozite. În timpul campaniei de dinaintea referendumului, ministrul britanic de Finanţe, George Osborne a promis un "buget de urgenţă" cu noi măsuri de austeritate în cazul unui Brexit. Zilele trecute însă, George Osborne a amânat o astfel de decizie pentru la toamnă, când ar urma să preia atribuţiile un nou prim-ministru care să îl înlocuiască David Cameron, care vineri şi-a anunţat demisia din funcţie după anunţarea rezultatelor referendumului privind ieşirea Marii Britanii din UE.