Cercetătorii au constatat că renunţarea la fumat duce la o creştere în greutate mai mare decât s-ar fi crezut iniţial. Atunci când renunţă la acest obicei, fumătorii au tendinţa de a mânca mai mult.

După cum arată rezultatele studiului, între 35 şi 38% dintre fumători se îngraşă mai puţin de 5 kilograme, în timp ce între 29 şi 34% se îngraşă între 5 şi 10 kilograme, în primul an în care renunţă la fumat.

De asemenea, cercetările au demonstrat că acest lucru se întâmplă indiferent dacă persoana în cauză urmează un tratament de renunţare la fumat, precum plasturi cu nicotină sau nu. În plus, britanicii demonstrează că fumătorii sunt predispuşi la îngrăşare chiar şi după trei luni de la renunţarea la fumat.

“Unul dintre cele mai întâlnite simptome ale renunţării la fumat este creşterea apetitului, care poate duce la mâncatul în exces sau luarea de gustări regulate. De asemenea, studiile au demonstrat că nicotina care se găseşte în ţigări duce la accelerarea metabolismului, astfel că renunţarea la fumat poate duce la scăderea ratei acestuia”, spune Dr. Prerna Sharma, Clinical Lead for Bupa Health and Wellbeing UK.

“Studiul are marea calitate de a demonstra ştiinţific ceea ce cu toţii ştiam într-un fel sau altul şi este un sprijin foarte bun pentru noi, în efortul nostru constrant de a îi ajuta pe clienţii noştri să înţeleagă cât de importante sunt prevenţia şi protecţia. Planurile noastre de asigurări sunt construite astfel încât să se adapteze perfect nevoilor, dorintelor si stilului de viata al fiecărui client în parte şi să fie un adevărat sprijin pentru o viaţă sănătoasă şi fără griji”, spune Zahal Levy, Preşedinte MediHelp International

Cercetătorii atrag însă atenţia că studiul a fost realizat strict pe un eşantion de fumători înrăiţi şi vor fi necesare analize suplimentare pentru a explora în totalitate efectele secundare ale renunţării la fumat. Astfel, cercetătorii se vor concentra pe consecinţele renunţării la fumat în cazul celor care reiau acest obicei sau pentru persoanele care trec de primul an de la renunţare.

În plus, studiul sugerează că exerciţiile fizice regulate pot preveni creşterea în greutate pentru cei care renunţă la fumat sau se gândesc să facă acest pas, fiind binecunoscut faptul că exerciţiile şi o dietă sănătoasă pot conduce la scăderea dorinţei de a fuma.