Pentru incalcarea prevederilor noului act normativ sunt prevazute inclusiv pedepse privative de libertate, alaturi de amenzi care pot ajunge la cateva mii de dolari.

In opinia FInancial TImes, proiectul de lege poate fi considerat cel mai "amplu" dintre toate actele normative si ordonante destinate sa ascunda informatii despre Rusia, despre liderii, cetatenii si economia ei. "Este inca un pas spre constructia unei fortarete pe nume Rusia", citeaza FT afirmatia unui diplomat strain.

Juristii sunt de parere ca restrictiile propuse in proiectul de lege pot efecta negativ nu numai sanctiunile internationale, dar si anchetele angajate in diferite tari ale lumii pentru cazuri de coruptie cu implicarea cetatenilor si companiilor din Rusia.

"Daca va fi adoptat, actul normativ va interzice, practic, cetatenilor rusi si, in special, avocatilor rusi sa depuna marturie in fata instantelor straine de judecata", a explicat avocatul Vladimir Gladysev, care anul trecut a participat la procesul intentat la Haga de fostii actionari ai companiei petroliere IUKOS impotriva Rusiei.

Avocatul a aratat ca juristii straini nu vor mai putea primi informatii din Rusia referitoare, spre exemplu, la activele detinute de cetateni si companii ruse in bancile din Rusia. Autorii proiectului de lege sustin ca scopul documentului elaborat de ei vizeaza exclusiv protejarea intereselor economice ale Rusiei.