Intensificarea discuţiilor referitoare posibilitatea ca marile banci straine sa-si mute sediile europene in alte orase din Europa occidentala reprezintă doar începutul unei serii de probleme potenţiale pentru capitala britanică şi al unei posibile prosperităţi pentru Frankfurt, scrie agerpres.

Bancherii germani

Frankfurt are argumente bune pentru a deveni noua capitală financiară europeană, în faţa altor candidaţi precum Paris, Amsterdam sau Dublin. Pentru început, Frankfurt îndeplineşte deja acest rol pentru economia germană, care este cea mai mare din UE şi, odată cu ieşirea Marii Britanii, va face tot mai notorie hegemonia sa economică pe continent.

La Frankfurt îşi au deja sediul o serie de importante instituţii economice, în special Banca Centrală Europeană, dar şi bănci private de talie mondială, precum Deutsche Bank şi Commerzbank.

In plus, aici se află  inclusiv Deutsche Borse, care era în proces de fuziune cu Bursa din Londra. Vineri, conducerea bursei germane a declarat că, din cauza Brexitului, sediul legal al companiei mixte va trebui stabilit acum la Frankfurt.

Capitală financiară mondială

Lupta între Frankfurt şi Londra este una crucială.

City, centrul financiar londonez, ocupă un loc foarte important în finanţele mondiale, comparabil doar cu cel al Wall Street. Dar vitalitatea sa se datorează nu atât pieţei interne britanice, cât rolului Londrei de furnizor de servicii financiare pentru economia globală.

Pe piaţa londoneză au loc volume uriaşe de tranzacţii în monede străine, profitând de faptul că oraşul se află la jumătatea drumului dintre capitalele asiatice şi New York.

Marele intermediar

Districtul financiar al Londrei ofera de lucru la 400.000 de persoane, găzduieşte 251 de bănci străine şi controlează circa 40% din piaţa mondială valutară. Zilnic se vând şi se cumpără aici circa 2.700 miliarde dolari în monedă străină.

O parte importantă a afacerilor financiare din Londra este legată de poziţia sa de capitală financiară europeană.

Uniunea Europeană este cel mai mare bloc comercial din lume, o piaţă de 500 milioane de consumatori. Londra a fost un mare intermediar financiar al prosperităţii europene.

Fără avocaţi

Desi Marea Britanie nu a adoptat euro drept monedă naţională, o parte substanţială a marilor tranzacţii în moneda unică europeană au loc în City-ul londonez. Zilnic, până la 2.000 de miliarde de dolari se transferă prin tranzacţii denominate în euro. Acum însă, există temeri că, prin ieşirea definitivă a Marii Britanii, poziţia financiară a Londrei de bancher al Europei va deveni nesustenabilă.

De asemenea, se preconizează că UE ar putea impune reglementări, cerând ca băncile care desfăşoară majoritatea tranzacţiilor în această monedă să aibă sediul în zona euro.

În 2015, ca o ironie, o decizie a unui tribunal european a împiedicat ca o măsură administrativă similară să restrângă din capacitatea Londrei de a domina această piaţă. Dar, în urma divorţului dintre Marea Britanie şi UE, City-ul londonez poate rămâne fără apărători în faţa autorităţilor europene.

Limitări legale

Un alt motiv pentru care multe bănci străine care au în prezent sediul la Londra ar putea lua în considerare mutarea la Frankfurt sau alte oraşe de pe continent are legătură cu o reglementare a Uniunii Europene denumită "passporting". Aceasta permite băncilor să ofere servicii financiare în toate ţările din UE fără a trebui să stabilească o bază permanentă în aceste state.