Companiile vor fi investigate de Ministerul Siguranţei Publice şi un centru de cercetare al executivului chinez, potrivit presei locale, preluate de New York Times. Informaţia referitoare la anchetă vine după ce Snowden a dezvăluit programul masiv de spionaj al NSA atât în SUA cât şi în străinătate, inclusiv accesarea fără permisiune a unor reţele informatice importante ale universităţilor din China şi Hong Kong.

Documentele furnizate presei de Snowden arată că NSA a avut acces la un substantial volum de date, precum emailuri sau înregistrări video ale companiilor mari din IT, inclusiv Facebook şi Google, în cadrul programului guvernamental numit Prism.

"În prezent, din cauza superiorităţii tehnologice, multe din sistemele noastre tehnologice de bază sunt dominate de echipamente şi programe software ale companiilor din străinătate, dar scandalul Prism implică probleme legate de siguranţa naţională", a scris, vineri, publicaţia Shanghai Securities News.

China, acuzată în mod repetat de spionaj cibernetic de către SUA, s-a folosit de acuzaţiile aduse de Snowden pentru a învinui Statele Unite de ipocrizie. Autorităţile de reglementare chineze şi poliţia au început în ultimele săptămâni o serie de investigaţii vizând practicile de afaceri ale companiile străine, dar şi locale,s scrie Mediafax.