"Scopul vizitei este de a asigura pe toată lumea, explicând că SUA au trecut printr-o campanie electorală dificilă, dar că vor merge înainte. Problema este ca noi avem un scenariu diferit", a comentat Heather Conley, de la Center for Strategic and International Studies. Nici executivul, nici cele două mari partide, nici presa nu au anticipat că marea favorită a sondajelor, democrata Hillary Clinton va fi învinsă, iar Trump, un novice în politică, va fi propulsat la Casa Albă, scrie agerpres.

Pe durata campaniei, miliardarul populist a pus în discuţie caracterul adecvat şi funcţionarea vechilor alianţe, în primul rând a celor din cadrul NATO, acordul mondial de la Paris asupra climatului şi cel negociat cu Iranul cu privire la programul nuclear al acestuia. Dincolo de incertudinea care planeaza asupra viitorului politicii externe americane, multe ţări din UE se tem de un efecti de ricoşeu al victoriei exuberantului septuagenar.

"Europenii sunt foarte neliniştiţi, pentru ca aceleaşi forţe populiste şi naţionaliste, fie că ar fi vorba de imigraţie sau liber-schimb, au o prezenta politică foarte puternică în cadrul UE", a estimat Heather Conley, amintind de numeroasele alegeri din viitorul apropiat, în primul prezidenţialele din Franţa în primăvara anului 2017.

Aşteptat marţi în Grecia, în prima sa vizită, Obama, care are prevazute întâlni cu preşedintele Prokopis Pavlopoulos şi premierul Alexis Tsipras, isi va exprima recunoştinţa pentru "generozitatea remarcabilă" a guvernului şi poporul grec faţă de refugiaţi şi migranţi. Liderul de la Casa Alba va vizita Parthenonul din Atena si va rosti un discurs privind provocările mondializării care va avea evident rezonanţă specială.

Pe fondul rezulatului algerilor americane, dar si al votului britanic in favoarea Brexit, echipa lui Obama promite o reflecţie asupra motivelor pentru care atâţia oameni "au sentimentul că nu mai au loc" în propria ţară.  La sfârşitul lunii septembrie la ONU, în plină campanie electorală în SUA şi când o victorie a miliardarului Trump părea puţin probabilă, preşedintele american a cerut sa se ţină seama de frustrările cu care se hrănesc "populismele" şi să nu se cedeze unui "unui capitalism fără suflet".

"Lumea este din numeroase puncte de vedere mai puţin violentă şi mai prosperă ca niciodată. Şi totuşi societăţile noastre sunt marcate de incertitudine, nelinişte şi confruntări", subliniase el. "Acest paradox defineşte lumea noastră", adăugase Obama, aratand că o lume în care 1% din umanitate concentrează tot atâta bogăţie cât restul de 99% nu va fi "niciodată stabilă".

Pentru cea de-a şasea sa vizită în Germania de la venirea la putere, preşedintele democrat o va reîntâlni pe Angela Merkel, care a fost "partenera sa cea mai apropiată de-a lungul preşedinţiei sale", conform consilierului prezidenţial Ben Rhodes. Imediat dupa alegerea lui Trump, cancelarul i-a amintit acestuia - în termeni foarte clari - criteriile care stau la baza stransei cooperari dintre cele două ţări: "democraţia, libertatea, respectarea dreptului, a demnităţii omului independent de culoarea pielii sale, de religia sa, de sexul său şi de orientarea sexuală şi de convingerile sale politice".

Preşedintele american îşi va încheia turneul cu o escală în Peru, unde va participa la Forumul pentru cooperare economică Asia-Pacific (Apec)