ELI-NP va asigura României o vizibilitate maximă, fără precedent în mediul ştiinţific internaţional. Practic, acest centru major, a cărui construcţie va demara în această primăvară, va aşeza ţara noastră pe harta mondială a cercetării şi va asigura, totodată, un cadru de desfăşurare pentru mulţi dintre oamenii de ştiinţă români, care fac, în prezent, cercetare în centrele de profil din afar[. “Nu numai că opreşte “brain drainul", dar, probabil, îl va şi inversa. Zeci, sute de tineri români talentaţi, care sunt la educaţie în străinătate, care se specializează ori sunt la apogeul carierei lor pot reveni cu încredere acasă”. Este doar una dintre veştile bune pe care ni le dă Victor Nicolae Zamfir, liderul echipei ELI-NP, director al Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară “Horia Hulubei”. O alta este că, pe platforma de la Măgurele, unde se va construi centrul de care vorbim, se vor face cercetări cu un puternic caracter aplicativ, cu transfer tehnologic rapid către mediul economic şi, desigur,  cu posibilitatea atragerii industriei de înaltă tehnologie (High Tech) în România.

Ce este ELI-Nuclear Physics?

ELI-Nuclear Physics va fi primul centru românesc cu caracter european şi unul dintre cele 3 care fac parte dintr-un amplu proiect, alături de ELI-Beamlines / Republica Cehă şi ELI-ALPS / Ungaria. Dacă totul va decurge bine, aceasta va deveni cea mai avansată structură, la nivel planetar, în domeniul studiului radiaţiei fotonice, cu caracteristici extreme, un centru internaţional pentru cercetări de cel mai înalt nivel în domeniul laserilor de putere ultraînaltă, a interacţiunii laser-materie şi surselor secundare de radiaţie. "Puterea maximă a pulsurilor şi durata lor extrem de scurtă vor depăşi tehnologia actuală cu câteva ordine de mărime. Datorita proprietăţiilor unice, această infrastructură multidisciplinară va oferi noi oportunităţi extraordinare pentru studierea unor procese fundamentale care apar în interacţiunea lumină-materie", explică domnul Zamfir.

Această infrastructură va crea un nou laborator european, cu o multitudine de domenii ştiinţifice, de la fizica fundamentală de frontieră, fizica nucleară şi astrofizică, la aplicaţii în domeniul materialelor nucleare, gestionarea deşeurilor radioactive, ştiinţa materialelor şi ştiinţele vieţii. ELI, după cum menţiona profesorul Zamfir, va crea o platformă pe care vor fi promovate, în mod activ, aplicaţiile Extreme Light în folosul societăţii. Parte a misiunii ELI va consta în punerea în practică a unui transfer tehnologic eficient către IMM-uri şi firmele mari. Pe de ată parte, prioritară, în agenda ELI, va fi instruirea oamenilor de ştiintă aspiranţi şi a inginerilor din numeroasele discipline asociate cu Extreme Light. Mai multe detalii, inclusiv despre posturile disponibile, în acest moment, la ELI, pe http://www.eli-np.ro/ro/despre-eli.php#.

Românii pot!
Prima mare reuşită a echipei de fizicieni români, din interior dar şi din afara ţării, care au construit cazul ştiinţific propriu-zis, a fost chiar aprobarea de către membrii Comisiei Europene a finanţării proiectului. Din fericire, politicienii au priceput, în acest caz, importanţa şi potenţialul proiectului, asttfel că el a rezistat de la o guvernare la alta. “Este vorba de un proiect extrem de dificil şi sprijinul administrativului era şi este esenţial”, spune Nicolae Victor Zamfir. “Avem acest sprijin total din partea factorului politic, dar până la Dumnezeu, ne mănâncă sfinţii”. Domnul Zamfir mai are mult de lucru - derularea licitaţiilor, cu studiu de fezabilitate, proiect tehnic, dirigenţie de şantier, supravegherea lucrărilor de construcţii, lucrările în sine, furnizarea sitemului laser de mare putere, precum şi furnizarea sistemului gama de mare intensitate, şi toate trebuie rezolvate, după cum precizează, fără întârzieri majore. “Din păcate, legislaţia permite contestarea a orice de către oricine, un sport naţional, chiar dacă contestatarul este departe de a a vea capabilitatea de a participa la licitaţii chiar şi în asociere.”

Nicolae Victor Zamfir, de la Yale, la ELI-NP

Nicolae Victor Zamfir, şeful proiectului ELI-NP, şi-a petrecut aproape un deceniu şi jumătate în centre de cercetare din afara ţării. A p[r[sit Rom\nia, la fel ca majoritatea minţilor strălucite din generaţia sa, la începutul lui '90. Iniţial, pentru un an. Dar au urmat alţi 13, în care a făcut cercetare la cel mai înalt nivel, în centre precum Institutul de Fizică Nucleară al Universităţii din Koeln, Brookhaven National Laboratory, New York şi Yale University. În urmă cu 8 ani, lua o decizie surprinzătoare, prin înscrierea la concursul organizat la Bucureşti, pentru poziţia de director general al IInstitutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei, unde îl găsim în prezent. “Cercetarea ştiinţifică”, îşi explică decizia domnia sa, “este cea mai globală dintre toate activităţile”.

Astăzi, Nicolae Victor Zamfir şi-a făcut un obiectiv din a-i aduce acasă pe mulţi dintre colegii săi din această “activitate globală”. “Existenţa unui centru de talia ELI-NP îi va da cercetătorului român, care doreşte să revină acasă, o siguranţă pe care până acum nu a avut-o. Tinerii şi, în general, cercetătorii, pot să se afirme, fără probleme, şi în România, cu toate că o mai redusă birocraţie ne-ar apropia mai mult de acest obiectiv, dar şi de standardele ţărilor avansate”.

Miracolul reuşit de Zamfir este nu doar un exemplu că şi în România se poate, într-un final, ci şi dovada că întoarcerea oamenilor capabili în ţară nu mai înseamnă neapărat sfârşitul pentru ei, ci poate chiar începutul.

ELI-Nuclear Physics România, în cifre:

Valoarea Proiectului: 293 mil euro (fără TVA), din care:
Prima etapă (2012 – 2015): 180 milioane euro, 83% - fonduri structurale, 17% cofinanţare naţională;
Etapa a doua (2015 - 2017): 113 milioane euro

Principalele componente:
Construcţie clădiri: 60 milioane euro
Sistem Laser de Mare Putere: 60 milioane euro
Sistem Gama de Mare Intensitate: 60 milioane euro
Aranjamente experimentare şi laboratoare: 30 milioane euro